Как може да разпознаем фалшивите касови бележки » Съвети в земеделието

юни 25, 2022

Как може да разпознаем фалшивите касови бележки

Акценти

  • За проверка на касовите бележки първо трябва да се сканира QR кодът

Все повече потребители теглят мобилното приложение на НАП

До края на годината всички касови бележки, които се издават от българските търговци вече ще трябва да са с QR код. Към момента близо 50 000 са касовите апарати, които издават касови бонове с такъв.

С помощта на актуализирано мобилно приложение на НАП вече може да се различават истинските и фалшивите касови бележки.

През App Store може да се изтегли мобилното приложение, което е пригодено за телефони с операционна система iOS. За Android, то е достъпно през Google Play, информират от bTV.

За проверка на касовите бележки първо трябва да се сканира QR кодът. Въз основа на информацията от него стават ясни стойността на покупката, датата, часа, номера на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Това, което показва приложението може да се сравнени с данните от касовата бележка. При разлики може директно да се подаде сигнал в НАП.

В случай, че има съвпадение на данните, предоставени от приложението и касовия бон, може да се провери дали той е получен от сървърите на НАП.

Индикацията за изрядна касова бележка е показването в зелено на приложението. Ако цветът е червен, тогава или данните не са коректни, или касовият бон не е получен в НАП. В този случай се появява и възможността за подаване на сигнал за нередност по телефона.

За клиентите, които изобщо не получат касова бележка остава възможността да подадат сигнал към НАП. Това може да се направи на телефона на Информационния център 070018 700 в работно време или на имейл infocenter@nra.bg.

Приложението вече е свалено повече от 50 000 пъти.

 

Сродни публикации