Как е по-изгодно да си купим дърва за зимата » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

Как е по-изгодно да си купим дърва за зимата

Акценти

  • В Държавното горско стопанство в Карлово цената е 44 лв. за кубик, като допълнително се заплаща транспорта

Наистина ли е по-добре да изберем „пространствен“ кубически метър и да си спестим разходите за рязане и цепене или не

В началото на месеца цената на дървата за огрев продавани от Държавното горско стопанство Пловдив е била 78 лв. с ДДС. По информация на marica.bg тя е била еднаква за всички поделения, снабдявани от Южното държавно предприятие в Смолян. Цената е за широколистната дървесина, предназначена само за физическите лица. Те могат да я закупят от три временни склада в общините Куклен, „Родопи“ и Съединение. За 44 лв. без ДДС може да бъде закупен кубик иглолистна дървесина в община „Родопи“.

По информация на търговци цените ще достигнат 100 лв за кубук. В първите дни на октомври стандартен палет от 0,9 кубика с дъб и бук се е продавал на цена от 90 лв. Дърва има достатъчно, защо се наблюдава увеличение на доставната цена не е ясно. Разликата обаче е в порядъка на 10-20 лв.

Цената при различните търговци в Пловдив е около 100 лв. В Карловско тази стойност я обясняват с това, че предлагат нарязани и нацепени дърва. При това обемът им е един пространствен кубичен метър. На склад в Куклен кубик може да се купи за 60 лв.

Колко реално е „пространствения“ кубически метър дърва?

Според запознати „пространствения“ кубически метър не е оптималният избор от гледна точка на количеството, което се купува. Причината за това се крие във факта, че ако нарязаните и нацепени дърва се свалят от камиона и се подредят плътно, те ще са с около 30 % по-малък обем. Това обаче е по-лесния вариант за много от потребителите. За тях е финансово по-изгодно да ги купят на 95 – 100 лв. и да не плащат допълнително за рязане и цепене.

Редовните купувачи обаче отдавна вече се обръщат към услугите на Държавното горско стопанство в Карлово или Клисура. За сравнение цената е 44 лв. за кубик, като допълнително се заплаща транспорта. В случай, че потребителят реши да наеме фирма това би му струвало около 30 – 35 лв. за кубик транспортирани дърва. При тези цифри, в зависимост от разстоянието и обема на пренасяната суровина, крайната цена за купувачите се получава между 75 и 85 лв. за кубик.

 

Сродни публикации