Как Европа подкрепя цифровизацията в земеделието » Съвети в земеделието

юли 06, 2022

Как Европа подкрепя цифровизацията в земеделието

Акценти

  • В рамките на програмата „Хоризонт Европа“ средствата за периода 2016-2017 са били 40 млн. евро, а за 2018-2020 г. са 4 пъти повече - 160 млн. евро

„Технологии, образование, агросектор: цифровата трансформация възможна“ беше темата на гражданския диалог, който се проведе в Пловдив

Цифровизацията на селското стопанство е сред актуалните въпроси, дискутирани напоследък. В тази връзка се проведе граждански диалог в Пловдив. Той беше на тема „Технологии, образование, агросектор: цифровата трансформация възможна“. В инициативата взеха участие еврокомисар Мария Габриел и депутатът от ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев в Европейския парламент.

Внедряването на новите технологии в земеделието е един от начините за привличане на млади хора в сектора. Така би могъл да се реши и проблемът с обезлюдяването на селските райони. Това обясни Мария Габриел по време срещата. Тя се проведе в Аграрния университет, а участие в нея взеха както студенти и преподаватели, така и граждани. Сред присъстващите бяха още кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, ректорът на университета проф. Христина Янчева, районните кметове и общински съветници.

Чрез цифровизацията земеделските стопани, научните изследователи и университетите могат да постигнат много. Съвместната им работа ще подпомогне да се обърне внимание на спецификата на отделните региони. Вземайки тази информация предвид ще може да се осигури един много бърз и стабилен темп на развитие на земеделието.

Каква е ситуацията сега?

През сегашния програмен период средствата, които ЕК отпуска за високоскоростен интернет са в размер на 6 млрд. евро. Към момента у нас повече от 80 % от домакинствата в градовете използват качествени интернет услуги. В селските райони този процент е доста по-малък – 47%.

От обясненията на еврокомисар Габриел стана ясно, че все повече набира скорост програмата за безплатен безжичен интернет на обществени места – „WiFi for you”. В ЕС страната ни е на второ място, а 54% от всички общини са получили ваучер още на първата покана.

Според Владимир Уручев дигитализацията на селското стопанство в България изостава, защото заетите в сектора са предимно от застаряващата час на населението. Новите технологии и внедряването им са силна страна на младите, които предпочитат именно това за своето бъдещо развитие.

Цифрите сочат, че в рамките на програмата „Хоризонт Европа“ средствата за периода 2016-2017 са били 40 млн. евро. За 2018-2020 г. са 4 пъти повече – 160 млн. евро.

Комисар Мария Габриел коментира още, че иновационните хъбове са необходими, за да може да се тестват продуктите на малките и средни стопани. Това обаче може да се случи с помощта на придобити цифрови умения. В тази връзка Европейската комисия предоставя платени стажове. Те са отворени за всички студенти и имат за цел да предоставят възможност за придобиване на повече знания за изкуствения интелект.

 

Сродни публикации