Как дъждовете в Източна България повлияха на посевите » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Как дъждовете в Източна България повлияха на посевите

Акценти

  • На места дори е било необходимо да се повтори пръскането с фунгициди за гъбични заболявания

При хубаво време жътвата може да започне около 20-25 юни.

В бургаско земеделските производители са доволни от падналите дъждове през последните дни. Там водните количества не бяха толкова големи колкото в западната и централната част на страната, а и не са падали градушки.

На места дори е било необходимо да се повтори пръскането с фунгициди за гъбични заболявания. В случаите, когато не се третират насажденията е възможно да се понижат добивите заради болести.

Прогнозите за по-слаби валежи в Източна България за днес, 4 юни 2019 г., и през следващите дни не притесняват фермерите. Опасност има за посевите в останалата част на страната, където валежите са интензивни всеки ден. Толкова много влага би могла да причини угниване на корените.

Липсата на вода пък възпрепятства правилното и успешно развитие на селскостопанските култури. Сега в Бургаско посевите са в развитие на восъчна зрялост, пшеницата и ечемика са почти узрели. Според прогнозите на зърнопроизводителите, ако всичко е нормално около 20-25 юни може да стартира жътвата. Специфичен за района е вятърът суховей, който повишава температурите над 35°, а толкова бързо узряване на посевите не в хубаво, разказват хората. Температура на въздуха от порядъка на 25-27° би повлияла много добре върху развитието им.

 

Сродни публикации