Как добивите на картофи промениха световната търговия и спънаха износа от Европа » Съвети в земеделието

февруари 28, 2024

Как добивите на картофи промениха световната търговия и спънаха износа от Европа

Акценти

  • В Австрия пък 100 кг картофи се търгуват за около 30-37 евро

Тази година сухото време в Европа оказа влияние върху добивите на картофи. Слабо беше търсенето им на пазара.

С настъпването на септември ситуацията започна да се мени. Затруднения имат големите европейски производители, като Холандия, Франция и Германия. Заради цената много търговци купуват продукция от други европейски държави. От това се възползва Испания, която тази година събра добра реколта и я успява да я предложи на по-високи цени.

В Северна Америка прогнозите за добивите са изключително лоши. Повишеното търсене драстично вдига цените. Очаква се обаче предлагането от страна на Канада и Вашингтон да се увеличи.

Поскъпване на картофите е отчетено и в Китай. Там също са отчетени по-ниски добиви.

Заради забавения износ от Холандия цените са под натиск. Експортът там изостава, а вътрешното търсене расте.

Тази година в Белгия добивите са разочароващо ниски. Макар да са увеличени площите заети с културата. Хубавото е, че поне качеството на продукцията е по-добро спрямо миналогодишното.

Изобилно е предлагането на ранни домашни картофи в Германия. Това е причина и за спад в цените им на вътрешния пазар. Интересното е, че търговците, които обичайно купуват немски картофи, сега търгуват с други държави. Въпреки спънките в износа производителите очакват повишение на цените, които следва да достигнат международните нива.

В Австрия пък 100 кг картофи се търгуват за около 30-37 евро. Очаква се през следващите седмици тези стойности да се повишат.

Във Франция с напредване на кампанията по прибиране на реколтата растат и средните добиви от хектар. Производителите отчитат разлика в обема на продукцията от напояваните и ненапояваните площи. Тя ще окаже сериозни влияние върху доходите им. Към момента качеството на френските картофи е добро, отчитат фермерите.

 

Сродни публикации