Как да увеличим популацията на пчелите » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Как да увеличим популацията на пчелите

Акценти

  • Дърветата са по-ефективна площадка за изхранването на пчелите

Повече дървета, храсти и диви цветя ще им осигурят по-добри условия за оцеляване

Според учени от Ланкастърския университет, броя на пчелите може да се увеличи, ако се засадят повече храсти и дървета. Те смятат, че с помощта на изкуствен интелект ландшафтното оформление може да се оптимизира. Важно е точно да се определи необходимия брой дървета, храсти и диви цветя. Те трябва да бъдат разположени на подходящите место, за да са лесно достъпни за пчелите. Само така ще им се осигури достатъчно храна. В цяла Европа намалява популацията на пчелите и други насекоми, които са жизненоважни за опрашването на растенията.

Сред някои от причините за тази неблагоприяна тенденция са различните препарати за растителна защита, които им вредят и  деградацията на подходящите за тях местообитания. Засаждането на големи ивици с диви цветя в районите, където се отглеждат селскостопански култури биха могли да променят ситуацията.

Учените смятат, че по-разумно е да се увеличи броя на засажданите дървета и храсти. Това би било по-доброто решение от финансова гледа точка.

Пчелите и другите насекоми предпочитат дърветата заради по-голямата им листна плътност. На по-малка площ на цъфтящото дърво има повече цветя в сравнение с цветните ливади. Именно това прави дърветата по-ефективна площадка за изхранването на пчелите.

Друго предимство на дърветата и храстите е, че те са физически забележими, като точки на карта, които пчелите използват, за да се ориентират от кошера си до местата за хранене. Освен всичко това, този вид растителност осигурява възможност за презимуване и защитено местообитание, като предлага подслон по време на вятър и дъжд.

Според статистическите данни в Обединеното кралство броя на дърветата и храстите е драстично намалял през последните 500 години. Имайки предвид всички ползи от дърветата именно тяхното изсичане се превръща в един от основните фактор за намаляването на популацията на пчелите в световен мащаб. Така ние сами създаваме условия, в които пчелите гладуват.

Чрез нови алгоритми за изчисление, с правилното проектиране може да се подобри значително средата на живот на пчелите.

 

Сродни публикации