Как да увеличим добива на ябълки » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Как да увеличим добива на ябълки

Ново изследване показва, че това може да стане като се подобри опрашването.

Всеки производители винаги иска да има по-високи добиви и това е нормално. За съжаление обаче не винаги е възможно. Нови научни опити доказват, че едно на пръв поглед елементарно действие би повишило добивите от ябълковите дръвчета в насаждението.

Учени установили, че ако около дръвчетата има цветя, броя на опрашващите насекоми се увеличава. Проучване на Стокхолмския университет доказва, че привличането на пчели и други опрашители в градината увеличава вероятността от опрашване на повече ябълкови цветове и следователно реколтата от плодове се увеличава.

Подобреното опрашване създава повече семена, което вероятно може да увеличи времето за съхранение на някои култури, смятат още учените. По-големият брой семена в плодовете променя минералното съотношение на веществата. Това от своя страна създава предпоставка за увеличаване срока на съхранение.

Тази година Швеция, Германия и Испания увеличиха площите си с ябълки, отглеждани по биологичен метод. Използвайки този метод запазиха биоразнообразието, тъй като природозащитниците обвиняват монокултурите за нарушаване на естествения растителен баланс.

Средно биологичното производство на ябълки е по-ниско, отколкото в градините, които използват химически пестициди за защита на растенията. В същото време подобни методи добивите се доближават до тези от конвенционални градини. Това показва, че съществува потенциал за разработване на по-екологосъобразни методи за отглеждане на овощни дървета.

 

Сродни публикации