Как да спасите "удавените" си цветя » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

Как да спасите „удавените“ си цветя

Преполиването на почвата е най-честата причина за гибелта на стайните растения.

Най-добре е да не се допуска това, но веднъж случи ли се, има начин да съживите цветето.

Стъпка 1: Ако сте залели растението, извадете го от саксията. Почвата ще е много влажна. Ако корените изглеждат здрави, завийте ги в хартия или памучна кърпа и оставете водата да попие. Когато кърпата стане мокра, сложете втора. След като се навлажни и тя, върнете растението в саксията, желателно е с нова почва или просушете старата. Не поливайте, докато почвата не засъхне на 2-3 см.

Стъпка 2: Ако корените са кафяви, почистете пръстта от тях и огледайте. Изрежете кафявата част до здраво място. След това засадете растение в нова или изсушена почва. Не поливайте. Ако сте премахнали прекалено много корени, празнините можете да запълните с почва.

Стъпка 3: Проверете почвата и я сменете, ако мирише на гнило и плесен.

Стъпка 4: За да избегнете последващо преполиване, научете повече за изискванията на съответното растение към условията на отглеждане.

Стъпка 5: Купете си измерител за влажността на почвата. Това не ​е скъп, но много полезен прибор. Имат скала от 1 до 10, където 1 е абсолютно суха почва, а 10 е много мокра. Влажността на почвата може да проверите и като боднете пръст или молив в почвата. След като го извадите, ако е сух, значи почвата е напълно изсъхнала.

 

За автора

Сродни публикации