Как да си приготвим сироп от бъз » Съвети в земеделието

юли 25, 2024

Как да си приготвим сироп от бъз

Преди години във всяка къща се приготвяха различни домашни сиропи за разреждане.

Рецептата за сироп от бъз е една от тези позабравени рецепти, които през последните години отново придобиват популярност, поради нарастващият стремеж на все повече хора да се хранят здравословно.

Освен, че е много по-здравословен от готовите напитки всеки сироп, а в това число и сиропът от бъз има още предимства. Може да регулирате количеството захар, както и концентрацията на сироп в напитката. Освен това може да го приготвите като го разредите както със сода, така и с обикновена вода. А ако желаете може да добавите мента, лимон или друг аромат, с който да обогатите вкуса на сиропа от бъз.

Необходими съставки

  • бъз – 30 цвята
  •  лимон – 5 броя
  • захар – 1 кг
Първата стъпка от рецептата за сироп от бъз е изборът на бъзов храст. Изберете чист бъз от чисто място, след което прегледайте цветовете бъз дали нямат бубулечки. Изцеждате сока на лимоните. В голяма тенджера изсипвате захарта и добавяте 6 литра вода, разбърквате докато се разтопи захарта. Добавяте лимоновия сок и цветовете бъз и затваряте тенджерата.

Оставяте сока от бъз да престои минимум 24 часа,  може и повече. Разбърквайте от време на време, най-добре с дървена лъжица. След това прецедете сока. Сокът от бъз е готов за разреждане!

По желание: За по-дълго съхранение може да добавите 2 чаени лъжици лимонена киселина към прецедения сок и да стерилизирате бутилките за 5-10 минути.

 

За автора

Сродни публикации