Акценти
- Много е важно през лятото да съхраняваме правилно пресните продукти и приготвените ястия
Препоръчително е да се консумират повече плодове и зеленчуци.
Лятото е сезон, през който с лекота могат да се спазват различни хранителни режими за отслабване, пречистване на организма или подобряване на здравето. В търговската мрежа се предлагат изобилие от плодове и зеленчуци, които са пресни и произведени в страната. Според специалисти по хранене имено това трябва да се вземе под внимание. Топлите месеци са подходящи за разнообразяване и промяна в храненето.
В летните жеги е добре тялото да приема не само повече течности, но и по-леки храни. Сред тях са и тези, които не са преминали многократна термична обработка. Пържените и панираните ястия не са сред препоръчваните. Колкото повече наблягаме на суровите плодове и зеленчуци, толкова по-добре.
Диетолози съветват да избираме продукти приготвени на пара, задушени, печени на скара или фурна. Така няма да натоварим организма си с тежка храна, която е богата на излишни мазнини и калории.
Много е важно през лятото да съхраняваме правилно пресните продукти и приготвените ястия. Високите температури биха могли да влошат качеството им и те бързо ще се развалят. Често явление в този период на годината са именно хранителни разстройство провокирани от развалени или замърсени продукти.