Как да се пазим от бруцелоза » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Как да се пазим от бруцелоза

Акценти

  • Като метод за защита от болестта специалистите съветват суровите мляко и месо да преминат през термична обработка преди да бъдат консумирани

До дни ще излязат резултатите от пробите на останалите животни в село Вуково

Заради потвърден случай на заразена с бруцелоза овца в село Вуково, община Бобошево, обл. Кюстендил от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изготвиха препоръки за опазване на човешкото здравето.

Болестта е опасна не само за животните, но и за хората. Тя лесно се предава чрез храната особено, ако тя е необработена или е от други болни животни. Трябва да се има предвид, че заразяване може да се получи и при обслужването на животните, работа с продукти и/или суровини от болни животни, включително с вълна и кожи.

От заразената овца в село Вуково е взета проба за изследване в референтната лаборатория на НДНИВМИ, гр. София. Резултатите са били положителни. Всички дребни преживни животни в селото са били прегледани. Специалистите са взели проби от тях и до дни се очаква резултатите да станат ясни.

Във връзка с регистрирания случай на зараза е добре стопаните да имат предвид следните препоръки:

  • В случай на смърт на някое от животните стопаните незабавно трябва да уведомят ветеринарните лекари, които ги обслужват. Наложително е да се подава и информация за планиран транспорт на животни от едно стопанство в друго;

  • За по-висока сигурност и защита от болестта е добре храните от животински произход да бъдат купувани само от регистрирани обекти. Изключително опасни са млякото, месото и производните им продукти закупени без ясна информация за техния произход или здравния статус на животните, от които са добити.
  • Като метод за защита от болестта специалистите съветват суровите мляко и месо да преминат през термична обработка преди да бъдат консумирани. Препоръчително е млякото предназначено за лична консумация да се вари, а месото да се изпече много добре.

 

 

Сродни публикации