Как да се грижим за красивата циклама » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

Как да се грижим за красивата циклама

Акценти

  • Редовно трябва да се отстраняват прецъфтелите цветове и изсъхналите листа заедно с дръжката до грудката

Цикламата е много популярно цвете, известно със своята красота и изящни цветове.

Родината на цикламата е Мала Азия, където тя се среща по хладни и засенчени места. Съществуват около 15 разновидности. Тя е много капризно и трудно за отглеждане цвете. Създадени са много сортове, едни са с дълги дръжки за получаване на отрязан цвят, други с ароматични цветове, а някои са дребни, но много на брой цветове на едно растение.

Ако искате членовете на семейството ви да са задружни, отгледайте си циклама в дома. Това растение провокира и душевната щедрост, създава непринудено настроение и подобрява самочувствието.

Цикламата действа успокояващо на капризните деца. Тя е като сгряващи слънчеви лъчи, разкрепостява и стимулира енергията на хората. Цветето помага на колебливите и слабите, учи ни да отстояваме собственото си мнение, развива способността за адаптация. Пробужда творческите и организационните способности на стопаните си.

Цъфти от декември до април. Цветовете й са разположени на дълги дръжки в розов, червен, бял цвят, има и двуцветни сортове.

Почва: 2 части букова листовка, 1 част чимова почва, 1 част огнил оборски тор, 1 част тор и 1 част пясък.

Поливане: Цикламата е много капризна към поливането. След засаждането може да се полее отгоре, за да слегне почвата. След това се полива винаги отдолу в саксията. Никога не я поливайте отгоре, направо върху грудката, защото водата която се задържа върху дръжките, причинява загниване на цветовете и листата.
Растението никога не бива да е потопено във вода. След пресаждане, до започването на цъфтежа, количеството на водата с която я поливате се увеличава. Когато започне обилния цъфтеж се сипва вода в подложката на саксията няколко пъти на ден.

Торене: Цикламата се подхранва с тор редовно от октомври до април. През май-септември (период на покой) не трябва да се наторява. При развита листна розетка и видими признаци на цъфтеж се използва фосфорен тор за подхранване.

Светлина: Цветето е подходящо за помещения с източно и северно изложение, при южно трябва да се държи далече от прозореца.

Температура: 12 – 15 градуса. При температура над 20 градуса, растението е обречено на смърт.

Пресаждане

През юни грудките се почистват от сухите корени и почва. Засаждат се в същите по-размер саксии, но в нова почвена смес. През септември когато се появят върховете на листата, грудката се присажда в черноземна пръст, така че 1/3 от нея да се вижда над повърхността. Това се прави за по-красиви цветове и здрави листа. Саксиите трябва да се държат на засенчено и хладно място(не повече от 22 градуса). Прибират се от градината в края на септември.

Размножаване

Това не е лека задача, и като цяло се прави трудно.

Когато растението спре да цъфти и листата започнат да пожълтяват, спрете да поливате и дръжте цикламата на хладно, далече от пряка слънчева светлина. Когато листата лесно започнат да се откъсват от грудката, можете да я пресадите в равни части перлит и обеззаразена пръст за стайни растения, така че близо 1/3 от нея да остане на повърхността.

Има възможност, цикламата да се захване от семена, които са подложени на луминисцентно осветление минимум 15 – 16 часа на ден. Посяти през зимата, семената дават цвят след около година.

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ!

През лятото цикламата трябва да бъде на сянка и често да се оросява. След появата на първите пъпки саксията не бива да се премества, защото те ще окапят. За обилно цъфтене всяка година – след прецъфтяването да премине постепенно в покой, за целта се намаляват поливките. Редовно трябва да се отстраняват прецъфтелите цветове и изсъхналите листа заедно с дръжката до грудката. След като пожълтеят и окапят листата на цикламата, саксиите се поставят на тъмно и прохладно място. При правилно стайно отглеждане цикламата живее от 20 до 25 години.

 

За автора

Сродни публикации