Как да разберем дали пилешкото месо е годно за ядене » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Как да разберем дали пилешкото месо е годно за ядене

Акценти

  • Хубаво е да обръщаме внимание и на цвета на месото

Според експерти по безопасност на храните независимо от произхода на нарязаното или смляно месо то трябва да се използва в рамките на няколко дни след закупуването му.

Пилешкото месо е често срещано в повечето здравословни рецепти. То е сравнително леко, с много протеини, по-малко мазнини и може да се приготвя по всякакви начини. Особеното както при него, така и при много други храни е, че консумацията му след неправилно съхранение може да причини здравословни и храносмилателни проблеми.

Как да различим негодното пилешко месо?

Не е препоръчително пилешкото месо да се съхранява твърде дълго в хладилник. В рамките на няколко дни след закупуването му то трябва да се изконсумира, защото в противен случаи може да се превърне в подходяща среда за развитие на бактерии. Ако престои повече време то започва да променя аромата, цвета и консистенцията си. Често замирисва неприятно и по повърхността му се образува лепкаво покритие.

За разлика от хладилника, фризера е по-добра алтернатива за по-дълго съхранение на месото. За престоя на пилешкото в него ограничения няма и въпреки това не е препоръчително да се прекалява, защото месото изсъхва. Доброто си качество там то съхранява до 1 година.

Хубаво е да обръщаме внимание и на цвета на месото. Не винаги промяната в него е признак, че продуктът е развален и негоден за консумация. Пилешкото може да измени цвета си в резултат на химична реакция. Това се случва когато миоглобинът в месото е изложен на въздействието на кислорода за по-дълго време. Замразяването на месото също би могло да промени цвета на месото. Когато промяната на цвета не е съпроводена с други признаци на разваляне, няма причина за сериозни притеснения.

Специалистите съветват никога да не вкусваме месото, за да проверим дали е годно за консумация. По-добре е да се изхвърли вместо да се изяде и да причини хранително натравяне.

 

Сродни публикации