Как да проверим пресни ли са яйцата, които сме купили » Съвети в земеделието

декември 03, 2021

Как да проверим пресни ли са яйцата, които сме купили

Акценти

  • Поставени в чаша с вода пресните яйца потъват и остават на дъното

Препоръчително е сварените яйца да се съхраняват в хладилник.

И през тази година тематичните проверки на БАБХ за качеството, срока на годност и произхода на храните са засилени преди Великден и Гергьовден. Различни експерти обясняваха как да разпознаем българското от чуждото месо, за каква маркировка да следим при покупката на яйца и т.н.

Хубаво е да се знае, че и сами може да разберем пресни ли са яйцата, които сме купили за празниците. Те са храна, която би могла да причини сериозни хранителни проблеми, натравяния и дискомфорт. По тази причина е добре да не забавяме и да прилагаме триковете за проверка през цялата година.

За да установите дали и колко са пресни яйцата е добре да напълните чаша с вода. Изберете такава, която ще ви позволи да видите какво се случва с яйцето, когато го пуснете вътре. Същевременно тя трябва да е достатъчно широка, за да не пречи на свободното му движение нагоре. Потопете яйцето във водата и наблюдавайте.

Пресните яйца потъват и остават на дъното.

Лекото им повдигане нагоре означава, че вече са на няколко дни до седмица. Въпреки това те все още са годни за консумация.

Опасно е, когато яйцата изплуват на повърхността. Това е ясен знак, че не са пресни и е по-добре да ги изхвърлите. Консумацията на стари яйца може сериозно да застраши здравето ни.

Потъването и изплуването на яйцата се обяснява с порестата структура на черупката на яйцата. Когато те са пресни, въздухът, които навлиза в нея не е толкова много като количество. Колкото повече остаряват, толкова повече той я насища и провокира изплуването на яйцето на повърхността на водата.

Именно тази структура на черупката позволява на яйцата да абсорбират и миризми от силно ароматни хранителни продукти, разположени близо до тях.

Хубаво е сварените яйца да се държат в хладилник. Следете престоят им извън него да не превишава 2 часа.

Най—добре е да консумирате яйцата до три дни след датата на опаковането им.

 

 

Сродни публикации