Как да преборим пролетната умора » Съвети в земеделието

септември 25, 2022

Как да преборим пролетната умора

Акценти

  • Различните чайове, напитки, подправки и елексири за стимулиране на имунната система действат много благотворно на организма

Активното движение и разходките сред природата помагат много за ободряване на тялото.

Пролетната умора е един от проблемите, които мъчи много хора в момента на преход между сезоните. Смяната на зимното и лятното часово време също допълнително засилва дискомфорта на тялото. Често умората, сънливостта, липсата на концентрация и тонус са причинени и от недостига на витамини, слънчева светлина, движение и заседнал начин на живот, какъвто сме водили през студените месеци. Любопитното е, че силата на симптомите може да варира. Има хора, които усещат дискомфорт за кратно, а други дори изпадат в депресивни състояния, получават световъртежи и болки в тялото.

Умората води до напълняване

Тя често е придружавана със засилен апетит към определени храни. В такива състояния сме по-склонни да посягаме към въглехидратите, за да си осигурим енергия. Опасно става, когато започнем твърде често да консумираме  шоколади и лакомствата, за да си осигурим удоволствие и да стимулираме отделянето на хормоните на щастието. В моменти на емоционална слабост трудно можем да контролираме неистовите си желания за храна. Особено трудно е в  дъждовните и облачни дни, когато само ни се почива, спи, не ни се работи, а често сме затрупани с ангажименти. Тогава за утеха посягаме към храната, която често се превръща в бягство от негативните емоции. За съжаление ситуацията за момент сякаш се прояснява, светът става по-хубав и когато след известно време стъпим на кантара резултатът ясно си проличава. Често в началото на пролетта заради прекомерното или пък нездравословно хранене качваме излишни килограми, които после упорито се опитваме да свалим преди летните почивки.

Хапвайте повече пресни плодове и зеленчуци

Хубавото е, че учените са открили решение на проблемите ни с липсата на тонус и енергия. Различни проучвания доказват, че консумацията на повече свежа храна, съставена от пресни плодове и зеленчуци може да ни набави сериозни количества витамини и микроелементи, които успешно да ни помогнат в борбата с пролетната умора. В началото на пролетта, когато природата се събужда за нов живот е препоръчително да повишим и физическата си активност. Спорт, дълги разходки на чист въздух и приятни занимания сред природата помагат много за ободряването на организма и събирането на витамин D от първите пролетни слънчеви лъчи. Хубаво е да хидратираме повече и телата си.

Лекарите препоръчват през пролетните месеци да намалим и ограничим тежките и мазни храни. Те допълнително биха затруднили храносмилането и ще повишат умората, която изпитваме.

Установено е, че различни чайове, напитки, подправки и елексири за стимулиране на имунната система действат много благотворно на организма. Чаша топла вода с мед, лимон и джинджифил действа тонизиращо, ободряващо и много освежаващо. Освен това джинджифилът подпомага храносмилането, облекчава дискомфорта от прекомерното разнообразно хранене и засилва метаболизма.

Все по-голяма популярност придобиват и различните рецепти за плодови напитки или т.нар. смутита. За хората, които с нежелание консумират плодове и зеленчуци, те могат да бъдат много добра алтернатива за осигуряването на повече витамини, минерали, фибри и енергия за дейностите ни през деня.

 

Сродни публикации