Как да познаем нападение от бяла цикада » Съвети в земеделието

ноември 28, 2023

Как да познаем нападение от бяла цикада

През последната година в много райони на нашата страна се наблюдава масова поява на един много агресивен и бързо размножаващ се вредител по много растителни видове.

Metcalfa pruinosa  е вид средиземноморска цикада. Тя се разпространява  в много страни от Европа и нанася повреди по голям брой земеделски култури като: лозя, праскови, кайсии, къпини, малини, зеленчуци.

Видът е установен по паркови декоративни растения и цветя. Най-сериозни са нанесените щети по парковата растителност в различни райони на България.

Нападнатите дървета са „побелели” от цикади, листата им са покрити с лепкава медена роса, която се стича около дърветата и образува големи, лепкави петна. Освен това оставят паяжини след себе си, а засегнатите растения скоро изсъхват и умират. Обикновено се намират по долната част на листа. Нимфите са покрити с дълги, восъчни нишки, които ги предпазват. Възрастните екземпляри се срещат от юли до октомври. Те са много подвижни, тялото им е покрито с бяла или синьо-сива восъчна покривка.

 

За автора

Avatar

Завършва ВСИ “В. Коларов“ (Аграрен Университет, гр. Пловдив) специалност "Лозаро-градинарство ", след което придобива квалификация: Агроном лозаро-градинар. След завършване започва работа в Опитната станция по земеделие - Хан Крум където провежда агробиологични проучвания на десертни и винени сортове лози и развива научно-изследователска дейност в областта на овощните култури. От 2015 година работи активно в областта на биологичното земеделие.

Сродни публикации