Как да подмладим тялото си с пчелен мед » Съвети в земеделието

Как да подмладим тялото си с пчелен мед

Медът – вълшебен лек от природата

Пчелният мед е една от лечебните храни, с които природата ни е дарила. Той е познат с многобройните си ползи още от древността. Използван е за борба с различни заболявания. С него се правят много козметични продукти, благотворни процедури и терапии. Изключително подходящ е за приготвянето на здравословни десерти, ястия и напитки.

Ние живеем в забързан свят, където храната ни е пълна с какви ли не пестициди, препарати и химикали. За съжаление тя до голяма степен е изгубила своя автентичен вкус. Много от сладкишите, които консумираме са с подобрители и овкусители, които оказват неблагоприятно влияние на здравето ни в много аспекти. Добра алтернатива на много вредни храни се явява пчелният мед. В негов плюс е и свойството му да детоксикира тялото. У нас родният мед е качествен и на пазара се намира лесно. Много от пчеларите предлагат различни продукти, които се отличават със специфичен аромат, цвят и вкусови качества.

Важно е да знаем, че пчелният мед е високенергиен продукт. Прекомерната му консумацията може да бъде опасна дори и за здрав организъм. Разумно е да бъдем внимателни и не много лакоми, когато похапваме от него.

Медът е здравословната алтернатива на захарта

Според различни проучвания пчелният мед е изключително добра алтернатива на бялата захар.  Той е по-калоричен от нея, но и по-сладък, затова не е необходимо голямо количество, за да приготвим храната и напитките си по свой вкус.

Интересно е да се отбележи, че медът има по-нисък гликемичен индекс от този на захарта. Гликемичният индекс е показател, който ни дава информация колко бързо определен вид храна може да повиши кръвната ни захар. Най-простият въглехидрат – глюкозата, е с гликемичен индекс 100. При меда той варира от 35 до 80. Тази цифра много зависи от състава му. Чрез изследвания е доказано, че видовете пчелен мед, които имат по-ниска стойност на гликемичния индекс са акациевия и мановия.

Как да повишим тонуса си рано сутрин?

Кехлибареното лакомство е изключително полезно за енергизиране на тялото, особено рано сутрин, разтворено във вода с малко прясно изцеден лимонов сок. Всички аминокиселини, минерали и витамини от тази напитка ще ободрят тялото, ще го подготвят за ежедневните задачи и ще повишат настроението ни.

Пчелният мед е богат на желязо, цинк, калий, калций, фосфор, магнезий, селен, витамин В 6, рибофлавин, пантотенова киселина, ниацин, тиамин и др. Той с лекота неутрализира вредното въздействие на свободните радикали. Не случайно е включен в много режими за отслабване и лечение. В различни диети той се комбинира с плодове, чайове или вода. Успешно помага на тялото да укрепи имунитета си и да се освободи от ненужните и вредни вещества, които са се натрупали с времето.

Как да излекуваме упоритите респираторни заболявания?

Медът е много подходящ за хората с дихателни проблеми. Като лек, той може да се прилага по различни начини. Изключително благоприятни, за белите дробове, са компресите с мед, положени на гърдите или гърба. За приготвянето им може да се използва парче плат или хартия върху, които се намазва слой пчелен мед. Така приготвен, компресът се поставя върху кожата. Препоръчително е да се преспи една нощ с него. Така медът ще изтегли през кожата всички вредни вещества, които причиняват заболявания на дихателните пътища и органи. Той облекчава кашлицата и унищожава бактериите в гърлото, които причиняват раздразнение на лигавицата на устната кухина.

Рани без белези

Интересно е да се спомене, че медът е използван още от древността за лекуване и дезинфекциране на открити рани. Положен върху наранен участък от кожата той успява да дезинфекцира засегнатото място, да го защити, регенерира и подхрани, за да заздравее тъканта по-бързо и лесно. Така успешно се лекуват изгаряния и охлузвания без да остават белези.

Свойствата му да подмладява и омекотява кожата са видими дори и след една разкрасителна процедура. Най-лесната рецепта, която може да приложи човек е просто да направи маска или компрес с мед и да види какво ще се случи след няколко часа.

Блажена почивка и енергичен ден само с лъжичка пчелен мед

Медът е мощно средство в помощ на хората с натрупана умствена умора, които бързо губят концентрация. Чаша чай с мед може да помогне за успокояване на ума и по-лесно заспиване вечер. През деня, с освежаващ билков чай, може да ни стимулира за работа, много по-добре,  дори и от едно кафе.

Медът в комбинация с лимон и орехи може да ни послужи както за засищане на глада за сладко, така и да укрепи имунитета ни.

Все повече хора приготвят здравословни алтернативи на познатите ни сладкиши. Пчелният мед в комбинация с ядки или плодове може да се превърне в ефектен и изключително вкусен десерт.

Нужно е да консумираме меда в умерени количества

Въпреки всички ползи, които носи пчелният мед, той може да се окаже опасна храна за хората с алергии към него или пчелните продукти. Консумацията му трябва да бъде умерена и в разумни количества.

 

Свързани новини