Как да подготвим площите за есенниците » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Как да подготвим площите за есенниците

Акценти

  • Тези, които са направили дълбоката оран в средата на месец юли, трябва да преминат към обработка с дискови брани или фрези на дълбочина до 10см, с цел почвата да се приведе в „градински вид“

С наближаване на времето за сеитба на есенните култури трябва да подготвим площите.

Поради сушата през лятото, доста от фермерите не успяха да изорат полетата си непосредствено след жътвата. Според агрометеорологичната прогноза в следващите няколко дни се очакват превалявания. След тях трябва да започнат агротехническите мероприятия и борбата с плевелите.

Плюсовете на дълбоката оран са, че след нея се подобрява механичния състав на почвата, растенията развиват мощна коренова система, подобрява се хранителният и водният режим на почвата, унищожават се голяма част от неприятелите, които зимуват в почвата.

Тези, които са направили дълбоката оран в средата на месец юли, трябва да преминат към обработка с дискови брани или фрези на дълбочина до 10см, с цел почвата да се приведе в „градински вид“.

В същото време се унищожават и поникналите плевели след дълбоката оран.

При заплевеляване на полето с коренищни и кореново-издънкови плевели не се препоръчва изполването на дискови брани. Този тип плевели се размножават чрез издънки.

Дисковата брана ще нареже корените и ще увеличи плътността им драстично. В този случай се препоръчва борбата да бъде проведена по химичен път. Необходимо е да се използват хербициди с активно вещество глифозат. Почвените обработки след третирането трябва да се извършат минимум след 14 дни.

Това е времето, през което хербицидът ще навлезе от листната маса до кореновата система. Дозата се избира в зависимост от степента на заплевеляване. В момента на приложение температурата не трябва да надвишава 250С, за да не се компрометира ефекта на продукта.

Съгласно Закона за опазване на земеделските земи не се допуска паленето на стърнища и други растителни остатъци.

 

За автора

Сродни публикации