Как да отгледаме разсад за пролетна салата и маруля » Съвети в земеделието

Как да отгледаме разсад за пролетна салата и маруля

Януари е месецът, в които започва отглеждането на разсада за пролетното засаждане на салати

С началото на всяка година започва и усилената подготовка за предстоящото засаждане, отглеждане, развитие и защита на много от селскостопанските култури. През януари се подготвя разсада за ранното отглеждане на салати и марули. Зеленолистните зеленчуци са сред първите пролетни, свежи култури, които слагаме на трапезата си.

Според своите ботанически характеристики салатата е едногодишно растения. Тя се развива изключително бързо. В хранителния й състав влизат бетаин, витамин А, С, Е, К, много голяма част от групата В, много на брой аминокиселини. Важните минерали в салатата са калий, желязо, калций, магнезий, манган, натрий, мед, селен, цинк и фосфор. Това богато хранително съдържание обуславя полезността на пролетния зеленчук.

На територията на страната ни се отглеждат основно два вида салата – маруля и главеста салата. Техните семена са дребнички, плоски и с вретеновидна форма. В зависимост от сорта си, те биват в сребристобял или кафеникавочервен цвят.

Условия за отглеждане на разсада

За пролетното им отглеждане, подготовката започва още през месец януари. Тя стартира със засяване на семената с цел производство на разсад. Използват се полутопли парници или полиетиленови оранжерии. Семената на марулята се засяват в периода около 15-20 януари. Последните дни на месеца и началото на февруари пък се сеят тези на главестата салата. Причината за това е по-краткия й вегетационен период. Установено е, че при по-късна сеитба успешно се отглежда разсад и в неотопляеми полиетиленови тунели. За м2 сеитбената норма е 1,5 – 2 г. Семената се поставят на дълбочина от 0,5 – 1 см. Така за отглеждането на разсад за 1 дка са необходими около 20 семена.

За развитието на семената е необходимо да се поддържа определена температура в парниците и оранжериите. През деня тя трябва да варира в интервала от 18-20°С. Допустимо е да бъде с няколко градуса по-ниска през нощта. Изключително важно е да се осигурява свеж въздух за развитието на младите растения. Редовното проветряване на разсада е задължително условие за правилното му отглеждане. Благодарение на обмена на въздух се поддържа умерена температура и влажност в парниците и оранжериите. В случай, че тези важни детайли, по отглеждане на разсада, не бъдат спазени, се създават благоприятни условия за развитието на мана и загниване на растенията. Разсадът е готов за разсаждане, когато вече има от 4 до 6 добре оформени листа.

 

Свързани новини