Как да осигурим нужното напояване за кивито » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

Как да осигурим нужното напояване за кивито

Акценти

  • При отглеждането на киви върху алувиални почви е препоръчително всеки ден или през ден се прави поливка с продължителност от 4 до 10 часа

Нуждата от вода и признаци за нейния недостиг

Водата е един от най-ценните елементи за правилното развитие на растенията. За успешното отглеждане на киви е от съществено значение тя да се осигурява регулярно и в необходимите количества.

Нейната годишна норма много зависи от влажността на въздуха, температурата, възрастта на растението, типа почва. Част от потребностите на растенията могат да се задоволят от валежите, но освен тях е необходимо да се извършва и поливане. Важно е да се спомене, че недостига на вода може да доведе до намаляване на фотосинтезата в листата. По тази причина те се извиват, загрубяват и изсъхват по краищата. Недостигът на вода си проличава и по по-малките плодове при плододаващите растения. Леторастите не се развиват нормално и закърняват.

При отглеждането на киви поливките трябва да се извършват регулярно. Ако те се забавят с 8-10 дни, се появяват и първите признаци на поражения по растенията.

Капково напояване на кивито

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации