Как да обогатим почвата с бананови кори » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Как да обогатим почвата с бананови кори

Акценти

  • Пресните кори от банани могат да бъдат заровени в почвата цели или нарязани на ситно, внесени около и в кореновата система на растенията

Лесно можете да подхраните растенията си и да ги защитите от листни въшки

Бананите са вкусен и хранителен плод, който у нас целогодишно може да се намери в търговската мрежа. През зимни месеци консумацията им е много висока. Често след като хапнем жълтото лакомство посягаме към кофата за боклук, за да изхвърлим обелката. Интересно е, че тя може да ни бъде от голяма полза. С лекота можем да я превърнем в средство за борба с различни вредители по растенията или да я използваме за подхранване на почвата. Ползите от употребата на банановите кори са многобройни. В тази статия ще разгледаме само част от тях.

Обелките на плодовете съдържат в изобилие калий, калций, фосфор, магнезий. Тези минерали са изключително подходящи за подхранване на почвата. Разграждането на корите води до освобождаването им в пръстта. Когато обелките са свежи, самото им разлагане протича изключително бързо. Отделеният така калий подпомага цъфтежа на растенията, а заедно с това им осигурява и добра защита от насекоми. Освен с микроелементите, чрез разграждането на банановите кори, почвата се насища и с азот.

Съществуват различни начини за употреба на банановите кори. Те могат да бъдат влагани в почвата пресни или изсушени. Могат да се използват и за приготвяне на подхранваща течност за растенията.

Употребата на пресните обелки

Пресните кори от банани могат да бъдат заровени в почвата цели или нарязани на ситно, внесени около и в кореновата система на растенията. Подхранвайки така цветята и декоративните растения ще им осигурите необходимите съставки за добро развитие, растеж и обилен цъфтеж. Заедно с това ще им създадете и добра защита от вредители.

При смилане на банановите обелки заедно с черупки от яйца се получава още по-силно подхранваща смес.

Сушене на бананови кори

За изсушаването на банановите обелки може да използвате както дехидратор, така и обикновена фурна. На много ниска температура и за по-дълго време може да получите чупливи, сухи обелки. Добре познатият у нас начин за сушене на слънце е сред най-лесните и финансово необременяващи способи. Можете да нанижете обелките на конец, както се суши пипер. Може да ги наредите върху вестник. Важното е да знаете, че те привличат молци. Ако имате подобни гадинки в дома си, бихте могли с лекота да унищожите и тях, подготвяйки тор за растенията си. Каквото и сушене да изберете, важно е обелките да станат достатъчно сухи и чупливи. След това в хаванче или с кухненски робот може да ги смелите до получаването на суха маса за подхранване на растенията. Така не само, че лесно ще внесете сместа в почвата, но и ще можете да съхраните остатъка от нея за по-дълго.

Течен концентрат от бананови кори

За приготвянето на концентрат от минерали за растенията си е добре да нарежете обелките от 3-4 банана на тънки лентички или на по-ситни парченца. След това, в подходящ и удобен за целта стъклен съд ( например трилитров буркан), трябва да поставите нарязаните кори и да ги залеете с вода. Така получената смес се оставя да престои 2-3 дни. След това се прецежда, за да остане само течността, с която може да напръскате почвата на растенията си.

В случай, че нямате желани и възможност да съхранявате подобни смеси, може просто да смелите с пасатор или блендер обелката от банан с малко вода. Така получената каша може да разпределите по растенията си.

Въпреки всички ползи от употребата на банановите кори е необходимо да споменем и за възможните вреди. Бананите са плодове, които биват силно третирани с препарати. Така те се съхранят за по-дълго и зреят, когато е необходимо. С тях трябва да се борави внимателно в градината. Не се препоръчват като средство за подхранване на почвата на овошки, зеленчуци и подправки. Ако все пак искате да изпробвате гореописаните методи, може би е добре да потърсите биологично чисти банани. Ако ли не, то смело подхранвайте домашните растения. Не само, че ще си доставите удоволствие, гледайки ги как цъфтят, но и ще прогоните листните въшки от тях.

 

Сродни публикации