Как да намалим фините прахови частици във въздуха » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

Как да намалим фините прахови частици във въздуха

Акценти

  • За сега производството на ракетните печки се случва само в гаражни условия

Имаме решение на проблема, но някои, някъде все още спи и затваря очи за това, което са предложили двама български IT специалисти

Все по-актуална става темата за опазването на околната среда и чистотата на въздуха. Частиците замърсяващи атмосферата се увеличават изключително много с настъпването на зимния сезон. Именно тогава се отделя допълнително количество дим от печките. Креативни сънародници от Хисаря са успели да разработят начин за отопления, при който не се отделя дим. Иновативната печка е дело на двама компютърни специалисти. По думите им от нея се отделят 1 % димни частици и 99 % водна пара и въглероден диоксид.

Устройство и принцип на работа

Горивната камера е разположена пред цилиндричния корпус на самата печка. Тя се намира ниско долу. Зареждането й е лесно и просто.  Отваря се капака монтиран отгоре и вътре се поставят дърва или еко брикети. Интересното е, че в контейнера пламъкът гори само в основата. Дървеният материал попада в него и така изгаряйки слиза надолу, позволявайки на новите количества суровини да постъпят за изгаряне. Така огъня се подхранва постепенно, а не обхваща едновременно цялото количество материал поставен вътре.

При употребата на иновативната печка разхода на суровини е оптимален. При обикновените обаче не е така. Там огъня обхваща всички дърва поставени вътре. Температурата му достига 400-500 градуса, при което се оползотворяват едва 30-50 % от калориите на дървения материал. Остатъкът му от 50 % се превръща в пепел. Така при процеса на горене се отделят големи количества фини прахови частици. Новото изобретение се нарича Ракетна печка и температурата, която се развива по време на работата й е значително по-висока. По този начин се изгарят до 90 % от всички вредни емисии и газове.

Ползи от употребата на ракетна печка

Икономическата изгода от употребата на иновативната печка е много голяма. Между 50 и 80 % по-малко са използваните чрез нея дърва за огрев. Освен това в нея спокойно мога да бъдат поставени и дървени материали от отпадната промишленост, които пък са на още по-ниски цени.

Въпреки ползите от уреда инвестиции за серийното й производство все още липсват. Всички институции шумят около проблема със замърсяването на въздуха, но като че ли не чуват за възможностите за решение на проблема, оплакват се създателите на ракетната печка.

Един от които е Живко Стефанов. Той е готов да помогне на хората с инструкции как сами да си сглобят икономични печки вкъщи.„Технологията е отворена, човекът, който я е измислил, я е дал на света. Нашата идея е да покажем на другите производители, че това е успешно и да стимулираме всички да минат на такива печки. В момента в България се продават всяка година по 20 хиляди неефективни печки. Нелепо е да използваме смарт телефони, а да се топлим на печки с 20% ефективност”, споделя той.

За сега производството на ракетните печки се случва само в гаражни условия. Създателите им са разпространили информация за продукта си в 16 държави. Ежегодните плащания за борба с проблема и за социални помощи за отопление биха могли да бъдат използвани за изработката на ракетни печки, които да влязат в употреба на домакинствата. Така ще се намали драстично броя на хората, които използват стари и неефективни отоплителни уреди.

 

Сродни публикации