Как да използваме различните видове сол в кухнята » Съвети в земеделието

октомври 24, 2021

Как да използваме различните видове сол в кухнята

Акценти

  • Според Световната здравна организация дневната необходимост на организма от сол е не повече от 3 г (под една чаена лъжичка)

Солта е важна и ценна съставка от здравословното ни меню.

Разбира се, трябва да я употребяваме балансирано. Според Световната здравна организация дневната необходимост на организма от сол е не повече от 3 г (под една чаена лъжичка).

Тя може да е една от най-често използваните подправки, които са налични по всяко време и във всяка кухня. Има редица факти, за които сме почти сигурни, че не знаете.

Колкото по-наясно сте със специфичните свойства на всеки вид сол, толкова по-малък ще бъде шансът да сбъркате правилното съотношение на подправките в храната, която приготвяте, освен това качествените подправки многократно да увеличават вкусовия потенциал на крайния кулинарен продукт.

МОРСКА СОЛ

По-фина и по-малко концентрирана в сравнение с другите. По-малките кристали улесняват контрола при осоляването на по-деликатни храни като морски дарове.

КАШЕРНА СОЛ

По-едра, груба и с ниско съдържание на йод. Използвайте я за осоляване на супи и сосове.

ИНФУЗИОННА СОЛ

Допълнително ароматизирана и овкусена чрез билки, подправки, сушени трюфели. Подходяща е като подправка със завършваща и естетическа функция.

РОЗОВА ХИМАЛАЙСКА СОЛ

Смята се за най-чиста и най-полезна. Съдържа голям брой минерали и е натурално средство за по-добро храносмилане.

ЙОДИРАНА СОЛ

Намалява риска от йоден дефицит. Прекомерната ѝ употреба обаче може да крие рискове за здравето.

 

 

За автора

Сродни публикации