
Акценти
- Според Световната здравна организация дневната необходимост на организма от сол е не повече от 3 г (под една чаена лъжичка)
Солта е важна и ценна съставка от здравословното ни меню.
Разбира се, трябва да я употребяваме балансирано. Според Световната здравна организация дневната необходимост на организма от сол е не повече от 3 г (под една чаена лъжичка).
Тя може да е една от най-често използваните подправки, които са налични по всяко време и във всяка кухня. Има редица факти, за които сме почти сигурни, че не знаете.
Колкото по-наясно сте със специфичните свойства на всеки вид сол, толкова по-малък ще бъде шансът да сбъркате правилното съотношение на подправките в храната, която приготвяте, освен това качествените подправки многократно да увеличават вкусовия потенциал на крайния кулинарен продукт.
МОРСКА СОЛ
По-фина и по-малко концентрирана в сравнение с другите. По-малките кристали улесняват контрола при осоляването на по-деликатни храни като морски дарове.
КАШЕРНА СОЛ
По-едра, груба и с ниско съдържание на йод. Използвайте я за осоляване на супи и сосове.
ИНФУЗИОННА СОЛ
Допълнително ароматизирана и овкусена чрез билки, подправки, сушени трюфели. Подходяща е като подправка със завършваща и естетическа функция.
РОЗОВА ХИМАЛАЙСКА СОЛ
Смята се за най-чиста и най-полезна. Съдържа голям брой минерали и е натурално средство за по-добро храносмилане.
ЙОДИРАНА СОЛ
Намалява риска от йоден дефицит. Прекомерната ѝ употреба обаче може да крие рискове за здравето.