Как да изберем място за пчелин » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Как да изберем място за пчелин

Аз-избирам-БИО-пчелин-3

Акценти

  • За пчелин от 50 кошера мястото не трябва да е под 1 дка

При отглеждането на пчели има някои особености, които е добре да се спазват, за да се запази доброто им здраве. Изборът на място за разположение на кошерите е от съществена важност за целта. Необходимо е да се вземат под внимание следните шест особености:

1. Избор на район с по-богата медоносна растителност

За осигуряването на добри и продължителни добиви от пчелен мед и пчелни продукти е за предпочитане кошерите да се разполагат в райони с по-богата медоносна растителност. Така ще се даде възможност на пчелите да събират нектар и прашец за по-дълъг период през годината.

2. За предпочитане е мястото да бъде добре защитено от студени и силни ветрове.

Не е разумно да се избират долища и тесни долини, за които са характерни неблагоприятни въздушни течения. Котловинните места през пролетта остават по-дълго студени, а през лятото там става много горещо. Това прави и тях неподходящи за разположение на пчелини. Не се ли съобразят тези особености на терена се увеличава рискът за пчелите. Те могат по-лесно да забавят своето развитие, да се изтощят сравнително бързо и да загинат. Ако кошерите са разположени в силно ветровити райони или местности пчелите не трябва да се използват за работа през целия ден.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации