Как да запазим доматите свежи за по-дълго време » Съвети в земеделието

септември 22, 2023

Как да запазим доматите свежи за по-дълго време

Акценти

  • Температури под 12-13 градуса по целзий или тази във вътрешността на вашия хладилник спират ензимната активност на доматите

Трябва да обърнем внимание на разликата между градинските сортове, които са с по-малка трайност и по-добри вкусови качества, и тези, които по правило са хибридни и по-издръжливи, за да издържат на транспортиране и с по-голяма трайност.

Ако сами отглеждате доматите си и сте заложили на салатни сортове домати, ще ви е трудно да запазите доматите си свежи за по-дълъг период от време, но пък винаги може да ги консервирате.

Доматите първоначално идват от топъл климат и трябва да се съхраняват при стайна температура, ако не са напълно узрели. Доматите наистина страдат след охлаждане по всякакъв начин.

Когато доматите са узрели, те могат да се държат в хладилника до 4 дни без проблем. След това ще имате загуба на вкусови качества, по-мека текстура и появата на тъмни оцветявания по домата.

Ако имате хладно място във вашия дом, като изба, с температури от 12 до 21 градуса, съхранявайте доматите там.

Те ще са свежи за един ден или два, и няма да рискувате да нарушите ензимната активност, произвеждаща аромати.

Ако нямате голямо разнообразие от температурни зони във вашия дом, бъдете сигурни, че напълно узрелите домати ще оцелеят в хладилника. Просто планирайте известно време за възстановяване на стайната температура.

Но какво да кажем за домати, които не са съвсем зрели?

Определено не трябва да поставяте тези домати в хладилника. Те трябва да останат на стайна температура. В  идеалния случай на един ред, не едни върху други, без да са изложени на пряка слънчева светлина.

И най-важното, за да ги поддържате по-свежи по-дълго, ги съхранявайте със стебло надолу, докато завършат узряването. Американската кухня претендира, че ползите са двойни: блокиране, където стеблото на домата е предотвратявало влагата да напусне доматите и блокира въздуха (и по този начин мухъл и бактерии) да влизат в доматите.

Ако искате да съхраните за по-дълго време градинските си домати, при настъпване на студовете, то може да отскубнете цели стръкове домати и да ги увиснете в мазето – плодовете ще продължат да растат и узряват, благодарение на неизползваните все още от растението хранителни вещества.

Източник: Gotvach.bg

 

 

За автора

Сродни публикации