Как да боядисаме яйцата без да оцветим белтъка » Съвети в земеделието

ноември 27, 2021

Как да боядисаме яйцата без да оцветим белтъка

Акценти

  • Пресните яйца са с много порести черупки и не трябва да се държат в боя дълго време

Следете маркировката, ако искате да разберете от какви кокошки са яйцата.

У нас възможностите за покупка на яйца за празниците са различни в зависимост от населените места, в които живеем. В големите градове търговските вериги предлагат по-ниски цени и потребителите се насочват именно към тях. В по-малките селища, където освен кварталните магазини опциите за покупка не са толкова добри, водещи в избора остават цената и срокът на годност.

Има птицевъди, които за празниците ще предлагат яйца на производствени цени. Така потребителите спокойно ще могат да си купят, знаейки какъв е произходът им и колко са пресни.

В селата, където хората сами отглеждат кокошки, търсенето в търговската мрежа ще е слабо, дори може и да липсва.

В интервю за ИА „Фокус“ д-р Димитър Белоречки, който е председател на Съюза на птицевъдите разказва, че при стайна температура яйцата могат да се съхраняват до 28 дни. Според него, ако сме ги закупили преди седмица и ги сварим сега, то те ще се белят по-лесно.

Произходът им може да се установи от маркировката. Той трябва да е обозначен с букви на всяка опаковка. Начинът на отглеждане на кокошките също фигурира в маркировката на яйцата. Той се отбелязва с цифра. С 2 се обозначават яйцата от кокошки, отглеждани подово, а с 3 – от такива в клетки.

Според д-р Белоречки стари яйца у нас няма. Това се дължи на пазарите ни в Гърция и Румъния и големите производствени обеми.

Интересното, което птицевъдите наблюдават е, че в последните години се боядисват и пъдпъдъчи яйца. При тях особеното е, че не трябва да се държат продължително време в боята. Освен това те имат много дълъг срок на съхранение и на хладно могат да издържат повече от 28 дни.

Независимо от каква птица са пресните яйца всички са с много порести черупки. Именно през тях лесно навлиза боя и оцветява белтъка. По тази причина е препоръчително да не се боядисват съвсем пресни яйца. Ако пък такива сме купили, то в търговската мрежа могат да се намерят множество стикери за украса. Все по-популярни стават и естествените методи на боядисване с различни плодове, зеленчуци и растения.

 

Сродни публикации