Как вкусът на млечните продукти издава състава им » Съвети в земеделието

май 20, 2024

Как вкусът на млечните продукти издава състава им

Акценти

  • Пазарът в момента е залят от имитиращи продукт на ниски цени

Имитиращите продукти са често срещани в ресторантите по хотелите.

По данни на НСИ расте вносът на хидрогенирани растителни мазнини у нас. Те са една от съставките на имитиращите продукти, които в търговската мрежа могат да се намерят на по-ниски цени. До голяма степен вносът на този вид масло се увеличава заради спада в цената му по световните пазари. Освен това и потребителите допринасят за увеличаване потреблението на имитиращите продукти, тъй като те по-често избират по-евтините продукти.

Според производители на мляко и млечни продукти спад в производството на сурово мляко няма. Суровини за производство на чисти продукти има, но особеното е, че трябва да се използва и млечна мазнина (масло или сметана). Тя е е по-скъпа и преобладава вносът й, което пък рефлектира върху крайната цена. По-високата такава явно не се харесва много на потребителите и те избират имитиращите продукти.

Собствениците на мандри у нас са притеснени, че това растящо търсене на имитиращи продукти ще рефлектира върху малките фирми и може да доведе до затваряне на мандри или производители, които не използват хидрогенирано масло.

Какво ни предлагат в хотелите и туристическите обекти?

В социалните мрежи се появи информация за предлаганите храни в хотелите и туристическите обекти. Много потребители коментират, че практиката да се избират имитиращи продукти и да се предлагат на туристите е честа. Според тях това не е явление срещано само у нас. Потребители коментират, че са възмутени от качеството на храните в хотелите. Те дават много препоръки и съвети за хранене на различни места, местни заведения, покупка на храна от местни, дребни производители и др. Така се опитват да помогнат и на други хора, за да им спестят неприятни изживявания с изхранването по време на летните почивки.

Какви са съветите на експертите?

Според специалисти по хранителни технологии пазарът в момента е залят от имитиращи продукт. Изобилие от продукти обаче не липсва, има български, чужди, имитиращи и натурални, за всеки вкус и джоб. По тази причина и експертите предупредиха, че трябва да си имаме едно на ум, когато избираме евтини почивки с включено изхранване. Те често са с продукти, които са от най-ниския ценови клас, съответно и качество. Въпреки документалните изисквания за произход на предлаганата продукция измами не липсват. При по-ниски разходи за храна реално хотелиерите реализират по-висока печалба.

Важно е да се отбележи, че имитиращите продукти могат да бъдат разкрити по своите вкусови качества. Особеното при тях е, че може да имат дъх или вкус на гранясало. Освен това те неприятно се лепят по небцето.

Имитиращите продукти са по-устойчиви на определени микроорганизми, защото хидрогенираното масло играе роля на консервант, които ги предпазва.

 

Сродни публикации