Как валежите се отразиха на джоба на земеделските производители » Съвети в земеделието

март 01, 2024

Как валежите се отразиха на джоба на земеделските производители

Акценти

  • Земеделските производители, които отглеждат и царевица, и слънчоглед ще разчитат предимно на реколтата от двете култури

Царевицата и слънчогледа се оказаха галениците на природата през това лято

След лошите метеорологични условия в началото на лятото много земеделски стопани в страната изразиха мнение, че очакват тежка година. Реколтата от пшеница пострада значително в резултат на честите градушки и валежи. Качеството й се влоши, а добивите намаляха. Това доведе до поскъпване на зърното, но много от стопаните в страната няма да успеят да се възползват от тези повишения в цените. Тези от тях, които отглеждат и царевица, и слънчоглед ще разчитат предимно на реколтата от двете култури.

Дъждовете понесоха изключително добре на царевицата. Природата тази година спести на земеделците в страната разходите за поливането й. Фермери споделят, че дори и изкупните цени да са от порядъка на 220-260 лв /т, при очаквани добиви от 900 – 1 000 кг/дка ще успеят да избият разходите си.

слънчогледи

Слънчогледа не е ценово най-обещаващата култура за тази година. Към момента тон от маслодайната култура се търгува за около 520 лв. Много от земеделските стопани очакват това понижение в цените да бъде компенсирано от високите им добиви.

 

Сродни публикации