Как валежите и вноса на плодове и зеленчуци повлияха на българската продукция » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Как валежите и вноса на плодове и зеленчуци повлияха на българската продукция

Акценти

  • Резките промени от много топло до много хладно време не се отразяват добре на растенията

За някои от земеделските стопани тази година ще се окаже изключително неуспешна.

През пролетта в много части на страната паднаха обилни количества валежи, заедно с тях чести и силни градушки нанесоха щети върху селскостопанските посеви.  Интензивните природни явления и високите нива на влагата създадоха условия за влошаване състоянието и качеството на продукцията.

В района на Каварна земеделските стопани очакват добри добиви. Те се опасяват, че ще имат проблеми по-скоро с реализацията на продукцията, а не с качеството, съобщи ИА “Фокус“.

Фермерите нямат сериозни поражения по посевите, но споделят за неволите на свои колеги от други части на страната, където щетите са много големи.

Земеделските стопани в Каварна са претърпели поражения по реколтата си  преди няколко години, когато през 2017 г. градушка е нанесла сериозни щети. Сега проблем са по-скоро температурните разлики, на които ставаме свидетели през последните седмици и дни. Резките промени от много топло до много хладно време не се отразяват добре на растенията.

Към момента много от продукцията, която се предлага в страната пристига от чужбина. Това до голяма степен рефлектира върху цените на родните плодове и зеленчуци. Някои стопани смятат, че именно вноса ще окаже влияние върху реализацията на българската стока. Едва след нейния пласмент ще може да се даде по-точна оценка за успеха и работата на фермерите тази година.

 

Сродни публикации