Какъв е смисълът от предварително умъртвяване на домашните свине » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Какъв е смисълът от предварително умъртвяване на домашните свине

Акценти

  • Към момента в областта няма регистрирани мъртви или заразени животни

Животновъдите у нас, които гледат прасета в стопанствата си предприемат крайни мерки за защита от Африканската чума по свинете. В Сливо поле например някои от тях са предпочели да умъртвят животните си преди заразата да е достигнала страната ни. Според тях така поне ще имат възможност да консумират или продадат месото. В района са разположени три от най-големите свинеферми в страната. Отглежданите там животни са почти 100 000.

С репелент ще пазим границата от набези на дивите свине

Дребните фермери се страхуват за здравето на животните си. Подкрепят се и са наясно, че разболее ли се едно от животните заразата лесно ще достигне и до тези на съседите. Предпочитат да умъртвят едно вместо стотици. Във всички населени места на община Сливо поле има регистрирани общо 80 свине. Стопаните в областта сами решават дали да умъртвят животните си предварително или да ги запазят и да спазват всички ветеринарни забрани и изисквания.

Според специалисти предприетите сега мерки за защита от болестта трябва да се спазват целогодишно. Дезинфекцията на хора и автомобили влизащи в свинекомплексите трябва да бъде постоянна мярка за защита от болести по животните.

Към момента в областта няма регистрирани мъртви или заразени животни.

 

Сродни публикации