Какъв е проблемът с мухлясалия кашкавал в сливенските училища » Съвети в земеделието

февруари 03, 2023

Какъв е проблемът с мухлясалия кашкавал в сливенските училища

Акценти

  • В общините Сливен и Твърдица са проверени 91 училища и детски градини

Частично е приключила проверката на прокурата, а е разпоредена и нова.

По схемата „Училищно мляко“ децата в учебните заведения в Сливен преди време получиха мухлясал кашкавал. Негодният за консумация продукт беше изтеглен обратно. Районната прокуратура в Сливен се самосезира и започна проверка по случая, която е частично приключила. Стана ясно, че причина за влошаване качеството на кашкавала е производствен дефект.

В общините Сливен и Твърдица експерти от Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция са проверили 91 училища и детски градини. Инспектирани са всички обекти, в които се съхраняват продукти по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко. В резултат са констатирани 46 административни нарушения и несъответствия с нормативните изисквания. Проверката по случая продължава.

Разпоредено е извършването на нова, цялостна проверка. Чрез нея трябва да се установи преетикетирани ли са определени стоки.

Миналата година през месец октомври проблемите с некачествените млечни продукти по училищните схеми станаха публично достояние. Информацията се разпространи бързо в социалните медии и беше потвърдена от директорите на няколко учебни заведения.

 

Сродни публикации