Какво ще се случи с тялото Ви, ако ядете по едно авокадо на ден в продължение на месец » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Какво ще се случи с тялото Ви, ако ядете по едно авокадо на ден в продължение на месец

Акценти

  • Калият, съдържащ се в авокадото, насърчава правилното функциониране на сърцето, коригира баланса вода-сол в организма и увеличава устойчивостта към стрес

Въпреки че всички знаят, че авокадото е най-мазният продукт от растителен произход в света. Как тогава може да бъде толкова полезно?

Хранителните специалисти обясняват – не всички мазнини са вредни. Наситените мазнини повишават холестерола и увеличават риска от различни заболявания. Докато моно- и полиненаситените мазнини могат да понижат нивото на вредния холестерол и да предпазят сърцето надеждно. Именно такива са тези мазнини, които се намират в авокадото.

Нашият мозък е 60% мастни вещества и около 60% от цялата енергия, която сърцето ни получава точно в процеса на обработка на мазнини.От тези мазнини се нуждаят нервната ни система и зрението. Като цяло, телата ни не могат да се справят без тях.

В допълнение, авокадото съдържа фолати, витамини А и Е, калий, стероли. Не е плод, а истинска витаминна бомба. Благодарение на богатия си състав авокадо предпазва тялото ни от много заболявания.

Сърдечно-съдова система

Проблемите със сърцето са номер 1 убиец в света. Милиони възрастни страдат от сърдечни проблеми. Следователно, тези заболявания трябва да бъдат предотвратени чрез добавяне на здравословни храни към храната. Включително авокадо.

В допълнение към ненаситените мазнини, авокадото съдържа голямо разнообразие от други хранителни вещества: калий и лутеин, както и каротеноиди и феноли. Тези съединения помагат да се предотврати възпалението и окислителните процеси в кръвоносните съдове, като по този начин се подобрява кръвообращението.

Калият, съдържащ се в авокадото, насърчава правилното функциониране на сърцето, коригира баланса вода-сол в организма и увеличава устойчивостта към стрес. Този плод се препоръчва и на хора с високо кръвно налягане, тъй като има свойството да ги намали.

Отслабването

Помага ни да отслабнем – кой би помислил? Да, точно така, авокадото помага да отслабнете, създавайки чувство на ситост и намаляване на апетита. Това се дължи на високото съдържание на влакна (приблизително 14 грама на плод). Проучванията показват, че диетите с храни, съдържащи ненаситени мазнини, са много по-полезни и ефективни от диети с ниско съдържание на мазнини.

Онкологични заболявания

Авокадото насища организма с различни фитохимични съединения, които предотвратяват развитието на рак. Протеиновото съединение глутатион намалява риска от развитие на рак в устната кухина. Изследванията показват, че авокадото помага за предотвратяване на рак на гърдата и на простатата. Тези факти отново потвърждават, че е необходимо да добавите авокадо към диетата си.

Кожа и очи

Оказа се, че каротеноидите, съдържащи се в авокадо, играят важна роля в защитата на тялото. Лутеинът и зеаксантинът намаляват свързаното с възрастта намаляване на зрението и предпазват от слепота. Те също така защитават кожата от вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи. Най-интересното е, че тялото ни абсорбира каротеноидите от авокадо много по-лесно, отколкото от други плодове и зеленчуци.

Имунитет

Благодарение на високото съдържание на витамин С, авокадото стимулира имунната система. То ще бъде полезно в периоди на настинки, а също ще възстанови силата ви след заболяване.

Вече знаете за ползите от авокадото, сега е време да го добавите към вашата диета. Направете сандвичи, просто го яжте с лъжица или направете вкусна закуска.

Източник: Една.бг

 

 

 

За автора

Сродни публикации