Какво ще се случи с добивите » Съвети в земеделието

юли 13, 2024

Какво ще се случи с добивите

Акценти

  • Според стопаните е още е рано да се говори за щети, защото метеорологичните прогнози са за валежи и застудяване през следващите дни

Топлата и суха есен създаде предпоставка за негативни прогнози относно очакваната реколта

Тази година станахме свидетели на капризите на времето. Лятото започна дъждовно и с чести градушки, а завърши сухо и горещо. Есента пък ни зарадва с високи температури и дъглотрайна суша. За едни циганското лято беше повод за радост, а за други – повод за притеснение и тревоги. Заради липсата на валежи през октомври и първите седмици на ноември се очаква и закъснение в поникването на пшеницата. Много от стопаните се притесняват, че това ще окаже негативно влияние на добивите. Може дори да се наложи да регистрират пропаднали площи.

Най-добро е положението в по-ниските места в Североизточна България, където влагата се задържа за по-дълго време в почвата. Там посевите няма да претърпят толкова големи поражения. Според стопаните е още е рано да се говори за щети. Метеорологичните прогнози са за валежи и застудяване през следващите дни. Въпреки това повечето от хората смятат, че добивите ще са по-слаби.

Във Видинска област реколтата от рапица вече е компрометирана. Това се дължи на продължаващата суша. Маслодайната култура не е поникнала. При пшеницата прогнозираните загуби за района са около 10 %. Там се бави и есенната оран, което може да повлияе и на сеитбата на протеиновите култури.

 

Сродни публикации