Акценти
- Куркумата намалява значително нивото на кръвната захар и като цяло подобрява метаболизма
Куркумата е сред магическите дарове на природата, които крият в себе си неподозирана сила.
Вече свикнахме с ориенталския вкус на тази хубава подправка и знаем много от полезните й качества.
Но дали се възползваме максимално от нея?
Обикновено, за да видим ефект от каквото и да е здравословно нещо – храна, напитка или полезен навик, трябва да минат приблизително 21 дни.
Едва тогава можем да отсечем категорично дали нещо работи или не.
Така е и с куркумата.
Ако очаквате магически ефект след изпиването на една чаша златно мляко, няма да се получи.
Но пък ако сте постоянни и приемате по една лъжичка куркума на ден в продължение поне на месец, ще усетите редица здравословни подобрения в тялото.
Ще се подобри паметта ви
Куркумата подобрява снабдяването с кислород на мозъка. Благодарение на тумерона – една от основните съставки на подправката, невроните се възстановяват по-бързо, а това държи болестта Алцхаймер надалеч.
Ще се подмладите
Куркумата действа в дълбочина и на кожните клетки като забавя появата на първите белези на стареене. Има и антибактериален ефект, което пък е добре за предпазване от акне.
Няма да изпитвате болка
Според много научни изследвания, куркуминът има противовъзпалително и болкоуспояващо действие, особено при хронична болка.
Няма да страдате от депресия
Изследователите от Индийския медицински институт са публикували наскоро прочуване върху куркумата и нейното влияние при хора с депресия. Изследвани са 60 човека, при които оплакванията са намалели след редовен прием на подправката.
Ще намалите риска от диабет
Куркумата намалява значително нивото на кръвната захар и като цяло подобрява метаболизма. Това значително намалява риска от диабет тип 2.
Ще намалите риска от рак
Куркумата подобрява работата на имунната система и предотвратява развитието на някои видове рак.
Ще се намали риска от ревматоиден артрит
Противовъзпалителните свойства на куркумата действат на всички нива в тялото. Скорошно японско проучване допълни данните за тези свойства на подправката с нови открития – че редовната консумация на куркума намалява риска от възпаление на ставите и заболеваемостта от артрит. / Edna.bg