Акценти
- Замените ли месните протеини с растителни, ще увеличите и приема на трудносмилаеми въглехидрати
Да не ядеш месо е избор, както всеки друг избор.
Има своите положителни и отрицателни страни, горещи последователи и пламенни врагове.
Няма да се опитваме да ви убеждаваме нито във вегетарианство, нито ще се застъпваме пламенно за месото.
Само се надяваме да следите добре здравословното си състояние при всяка промяна на хранителния режим и да се вслушвате в сигналите на тялото си.
Може да имате нужда от хранителни добавки
Това обаче е само в случай, че не приемате достатъчно разнообразни немесни храни. Ако се храните разнообразно, нивата на всички важни витамини и минерали ще са в норма.
Все пак, след първия или втория месец без месо е добре да направите изследвания, за да сте сигурни, че новият ви режим не вреди на здравето и че в тялото имате достатъчно желязо, цинк и всички други незаменими микроелементи, минерали и витамини.
Ще загубите няколко килограма
В първите месеци след спирането на месото, ще отслабнете със средно 3 килограма. Това е напълно естествено, предвид много калории, които се съдържат в месните ястия.
Разбира се, ако заместите месото с торта, не може да очаквате загуба на тегло.
Ще се чувствате по-подути
В стомаха ни има ензими, които разграждат протеините и в месото, и в растителните източници на протеини.
Замените ли месните протеини с растителни, ще увеличите и приема на трудносмилаеми въглехидрати.
Това ще доведе до подуване на корема и газове. С времето тялото ви ще се пренастрои към новите храни и ще се регулира.
Изследователите смятат, че приема на повече зеленчуци и плодове ще повиши съдържанието на полезни бактерии в организма и така ще намалите опасността от различни хронични заболявания.
Ще намалите риска от сърдечен удар
Няколко големи изследвания на над 76 хиляди мъже и жени показват, че рискът от исхемична болест на сърцето при вегетарианците е с 24% по-нисък от случаите при „месоядните“.
Растителния хранителен режим се е доказал с годините и като намаляващ възпаленията в организма.
Може да изгубите вкуса си, не само към месото
Хората, които са отказали месото, разказват, че след това, дори да го вкусят отново, не им харесва.
Интересното е, че като цяло усещането за вкус намалява при вегетарианците. Това учените обясняват с по-ниското ниво на цинк в организма.
Цинкът има сериозна роля във важни функции на организма, включително за слуха и вкуса.
Ако не приемате достатъчно цинк, това ще наруши правилната работа на тези сетива“, се казва в изследване на Университета в Токушима в Япония.
Цинк се съдържа и в растителни източници като боб, ядки, пълнозърнести храни и млечни, но усвояването му от организма е по-малко.
Дневната доза е 8 милиграма, но ако ще го набавяте от немесни източници, старайте се да е поне 12.
Мускулите ви ще имат нужда от повече време за възстановяване
Протеините изграждат мускулите и им помагат да се възстановят след тренировка.
Ако спортувате редовно и решите да откажете месото, следтренировъчния период ще е по-труден за вас.
Именно по тази причина много от професионалните спортисти-вегетарианци приемат протеини в течна форма след тренировка, защото така протеините се усвояват по-лесно.
Не забравяйте да включите в новото си безмесно меню соево и кокосово мляко, както и много пресни плодове, които ще възстановят гликогенните депа.