Какво трябва да знаем за маната по лука » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Какво трябва да знаем за маната по лука

Акценти

  • За борба с маната по лука много добри резултати дава практиката луковиците да се просушават на слънце 15-20 дни или при температура 37-40°С

Болестите по растенията са едни от най-коварните начини природата да ограничи реколтата и да погуби усилията на всеки земеделски стопанин. Едно от най-опасните заболявания при лука е маната. За съжаление у нас тя е широко разпространена при всички начини на размножаване и срокове на производство на лук. Заради нея реколтата може дори да бъде напълно унищожена.

При растенията признаците, които могат да бъдат забелязани са различни в зависимост от начина на заразяване. В случай, че растенията са израсли от болни луковици, то  те се развиват слабо, хлоротични са и с извити надолу листа. Значително по-различни са дори на пръв поглед спрямо здравите растения, които се отличават с тъмнозеления си цвят. Когато времето е влажно по листата на тези растения се появява виолетов налеп, които съдържа огромен брой спори. Под въздействието на вятъра те лесно попадат по съседните здрави растения и ги заразяват. Така се случва и заразяването чрез ооспорите, презимуващи в почвата. В този случай по листата се появяват по-бледи от околната повърхност, леко хлътнали петна, които при повишаване на относителната влажност на въздуха също се покриват с виолетов налеп. Когато нападнатите тъкани загинат по тях се развиват вторично чернилни гъбички. Те придават тъмен цвят на повредените части. Важно е да се спомене, че в хранилищата болестта не се развива. По лъжливото стъбло патогенът слиза в луковиците и ги заразява.

Гъбата Peronospora destructor е главният виновник за мана по лука.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации