Какво трябва да знаем за маната (пероноспората) по лозата » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Какво трябва да знаем за маната (пероноспората) по лозата

Акценти

  • Когато маната засегне ресата и гроздовете, тя унищожава голяма част от реколтата

Маната по лозата се среща във всички лозарски райони у нас.

Тя напада само зелените части на растението – листа, реси (гроздове), леторасти и мустаци. Най-често обаче напада листата и гроздовете.

По листата през пролетта и лятото се образуват бледозелени кръгли петна, наречени „мазни петна“. Те може да достигнат до 3 и повече сантиметри в диаметър и придобиват все по-жълт оттенък. При влажно време от долната страна на листата петната се поктриват със сивобял налеп. Със застаряването петната стават жълтокафяви до кафяви и на края изсъхват (подгарят).

На един лист може да се появят едно до няколко петна. Понякога те се сливат и обхващат по-голямата част от петурата. Такива листа окапват. Когато листата застареят, към края на лятото и през есента, маната се проявява под формата на множество дребни петна, ограничени от нервите. Те се наричат „мозаични петна“.

По ресите маната образува кафяви петна, най-често по дръжките, които растат на дължина и постепенно обхващат цялата чепка. Тя се изкривява, покрива се с бял прашец и изсъхва. При заразяване на грозда веднага след прецъфтяването младите завръзи потъмняват, покриват се със сивобелезникав налеп и изсъхват. Когато зърното наедрее, но е още зелено, то се напада косвено през дръжчицата. Тогава от зелено то става кафяво, набръчква се и изсъхва, но бял прашец не се появява. Може да бъдат нападнати отделни зърна, крила или цели гроздове.

Когато маната засегне ресата и гроздовете, тя унищожава голяма част от реколтата. В отделни години загубите са достигнали до 70-80 % от гроздовата реколта. Ако нападне само листата, маната причинява тяхното частично или пълно изсъхване. Леторастите се оголват, гроздето остава недозряло, лозите отслабват и на следващата година също дават по-малко грозде.

 

За автора

Сродни публикации