Какво трябва да знаем за АЧС » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Какво трябва да знаем за АЧС

Акценти

 • Симптоми разпознаваеми по време на клане - наличие на кръвоизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците

Какво да правим, ако разпознаем някой от симптомите

Много от стопаните в селата Тутраканци и Бозвелийско изразиха мнение, че са недобре информирани за опасностите от болестта. От Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) обобщиха накратко важната информация за Африканската чума по свинете. Изготвени са кратки съвети, които имат за цел да информират за особеностите на вируса, разпознаването му и превенцията от разпространяването му.

Информацията е разпратена до всички областни и общински администрации. По достъпен начин следва да бъде разпространена и сред жителите на различните населени места.

Заболяването Африканска чума по свинете е силно заразно само за животните. Не е застрашаващо човешкото здраве. Разпространява се по всички свине, независимо от възрастта и пола им. Причинява високата смъртност и нанася големи икономически щети. В резултат на зараза най-потърпевши са свиневъдството и месопреработвателния отрасъл.

Препоръки и изисквания

С цел ограничаване разпространението на болестта собствениците на животни трябва да вземат под внимание следното:

 • Трябва да се преустанови храненето на домашните прасета с кухненски отпадъци, остатъци от храни съдържащи свинско месо и/или продукти с и от него.
 • При термична обработка се унищожава вирусът, затова прясното месо, предназначено за лична консумация, трябва да се обработи термично, заедно с костите, до пълно му приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).
 • Забранява се производството на сурово-сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.) произведени от прясно месо, добито за лична консумация.
 • Необходимо е вътрешните органи да бъдат обработвани термично до пълното им приготвяне (варене, пържене, печене) или да бъдат заровени на дълбочина, така че да не могат да бъдат изровени от животни.
 • На термична обработка трябва да се подлага и сланината. Нужно е да се използват методи на варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас.

 • Замразяването на месото не обезврежда вируса и той остава потенциална заплаха. Ако все пак стопанинът реши да замрази суровината, то месото не трябва да напуска домакинството. То може да бъде консумирано само в домашни условия и след термична обработка (готвени ястия, печено или варено и др.). Дори така приготвените ястия не трябва да напускат дома. Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция и не бива да бъдат изхвърляни като битов отпадък.
 • При дране на закланите прасета добитите кожи също трябва да бъдат заровени на голяма дълбочина, за да са недостъпни за други животни или могат да бъдат предадени за унищожаване.
 • Същата е процедурата и с кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация (нокти, четина, зурли и др.). Те трябва да бъдат заровени там където са заклани животните, но на голяма дълбочина, за да останат недостъпни за други животни или могат да бъдат предадени за унищожаване.

 

Симптомите, за които стопаните трябва да внимават са следите:

 • загуба на апетит;
 • ускорено и затруднено дишане;
 • секреция от носа и очите;
 • некоординирани движения;
 • кървава диария;
 • видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите;
 • наличие на кръвоизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците – тези симптоми са разпознаваеми по време на клане!

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ДА БЪДАТ УВЕДОМЕНИ ВЕТЕРИНАРНИТЕ ВЛАСТИ ВЕДНАГА СЛЕД УСТАНОВЯВАНЕ НА НЯКОИ ОТ ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ СИМПТОМИ!

 

Ако това се случи по време на клане веднага трябва да се прекрати обработката на трупа. Всички участвали при клането трябва да предприемат необходимите хигиенни мерки, за да не разнесат вируса и на други места!

 

 

Сродни публикации