Какво трябваше да се случи с Интегрирания план за зоните от "Натура 2000" край Калиакра » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Какво трябваше да се случи с Интегрирания план за зоните от „Натура 2000“ край Калиакра

Акценти

  • Учените смятат, че възстановяването следва да се случва на терени с реално увредени степи

Изпълнението на проекта преди приемането на плана ще е чисто прахосване на пари.

На заседание на общинския съвет на Каварна трябваше да се реши какво ще се случи с управляваните зони от „Натура 2000“. С гласуване на 25 юни трябваше да се възложи на Асоциацията на парковете в България (АПБ) безвъзмездното довършване на процеса по приемане на Интегриран план за управление зони от „Натура 2000“ край Калиакра. Става въпрос за трите зони, които защитават редките степни обитания и диви птици. Без план за тези територии липсват ясни правила за опазване на рядката природа. Няма и разрешени параметри на развитие на стопански дейности в района, съобщи „Дневник“.

От инициативната група на собственици на земи от района „За туризма на Калиакра“ са подали сигнал до „Дненик“. Според тя има опити за манипулиране и настройване на обществеността срещу Интегрирания план за трите зони от „Натура 2000“.

Хората са недоволни, защото скандали с фалшива информация за несъществуващи рестрикции в предлагания Интегриран план спряха приемането му през 2017 г.

През 2018 г. беше прието и решение за довършване на Интегрирания план, който да даде ясни правила на местните собственици. Тогава аргумент за това решение беше изпълнението на решението на Съда на Европейския съюз и идеята да бъдат преместени проектите за развитие на курортни селища в площи, където няма да са в конфликт със защитените местообитания.

Какво се случи след последното решение на общинския съвет?

На 26 февруари, по предложение на съветници от ГЕРБ, общинският съвет прие последното си решение. С него беше отправен призив към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за завършване на процеса по приемане на Интегрирания план. По-късно през месец май, чрез писмо екоминистърът Нено Димов съобщи, че договорът с БАН е прекратен и учените няма да довършат процеса.

Имено проектът на БАН е послужил на председателя на съвета от партия „Ред, законност и справедливост“ Красимир Кръстев и собствениците на земи от „За туризма на Калиакра“ да заключат, че Интегрираният план може да бъде приет за 3 месеца. За целта от АПБ са предложили доброволно и безвъзмездно довършване на процеса. Точно това беше предложено и на общинския съвет.

По-рано тази година, през месец март, общинският съвет инициира кандидатстване за проект за възстановяване на степи. В него попадаха три общински имота. Те са с площ от 230 дка, а стойността за реализирането му беше 195 276 лв. Тогава стана ясно, че според общински съветници част от степите не се нуждаят от възстановяване.

От ГЕРБ и „Ред, законност и справедливост“ отправиха сериозни критики. Те обясниха, че това ще е неефективно разходване на средства.

Тогава и учените изразиха становището си, че ако изпълнението на проекта започне преди приемането на плана за зоните от „Натура 2000“, могат да бъдат похарчени сериозни суми без ефект. Според тях възстановяването следва да се случва на терени с реално увредени степи. За целта е нужно да се следва и научна методика от утвърдени експерти.

 

Сродни публикации