Какво се случи с обвинените служители на ДФЗ » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Какво се случи с обвинените служители на ДФЗ

Акценти

  • Само двама директори на дирекции в ДФЗ още не са на работа, защото са в платен годишен отпуск

21 от директорите на дирекции в ДФЗ вече се върнаха на работа.

В началото на седмицата стана ясно, че след смяната на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ 20 от 23-мата директори на дирекциите са излезли в болничен или отпуск. На работата вече са се върнали всички с изключение на двама. Те са в платен годишен отпуск. Това стана ясно от запитване на Mediapool отправено към ДФЗ.

С встъпването си в длъжност новият изпълнителен директор на ДФЗ Васил Грудев остана изненадан от липсата на ръководните кадри. Като причина за това той изтъкна стреса от акцията на прокуратурата във Фонда. Тя се проведе на 16 юли тази година. При нея бяха задържани шестима служители на ДФЗ. Пет от тях получиха и обвинения за неправомерно еврофинансиране на търговски дружества свързани с Миню Стайков.

Сред задържаните беше и бившият заместник-изпълнителен директор на ДФЗ Калоян Костадинов. Той подаде оставка от на 19 юли 2019 г. На 22 юли беше назначен отново, този път на поста началник-отдел „Прилагане на стратегии за водено от общностите местно развитие“ към дирекция „Договориране по прилагане на мерките за развитие на селските райони“.

Той е възстановен на старата си позиция във Фонда, от където обясняват, че в мярката за неотклонение на Калоян Костадинов не е изискано отстраняване от длъжност. Не е определена и забрана за заемане на каквато и да е длъжност.

По информация на бенефициенти прекалено много се е забавило договарянето на проектите по стратегиите за водено от общностите местно развитие, т.нар. МИГ-ове – Местна инициативна група. Проблемът е, че трябва да изпълнят проектите до края на годината. В противе случай ще загубят част от парите.

От ДФЗ са потвърдили, че останалите четирима служители, които получиха обвинения след спецакцията, са били освободени дисциплинарно.

Сред тях са:

  • Гьоксел Кошуджу – началник на отдел в дирекция „Договориране по прилагане на мерките за развитие на селските райони“;
  • Мели Махмудова – главен експерт в същата дирекция;
  • Марияна Стойчева – главен юрисконсулт в дирекция „Правна“;
  • Марио Кръстев, старши експерт в дирекция „Оторизация на средствата по ПМРСР“, е привлечен под отговорност за участие в престъпната група създадена от Миню Стайков с цел неправомерно усвояване на средства от еврофондовете.
 

Сродни публикации