Какво се случи след разпита на министър Порожанов » Съвети в земеделието

юли 26, 2021

Какво се случи след разпита на министър Порожанов

Акценти

  • В ДФ„Земеделие“ съществува стриктна процедура за проверка на документите, която се извършва от редица служители

Министърът е готов да подаде оставка, ако премиерът му я поиска.

Днес министърът на земеделието, храните и горите беше на разпит в специализираната прокуратура. Той беше привикан във връзка с разследването срещу Миню Стайков и обвиненията срещу бизнесмена за измами с европейски средства. Министър Порожанов е заявил, че е готов да подаде оставка, ако премиерът Бойки Борисов му я поиска, предаде БНР.

Министърът обясни още, че не се притеснява и от публикациите, че преди години също е придобил жилища на ниски цени. Той допълни, че това не е вярно.

На едночасовият разпит днес Порожанов не се яви в качеството си на министър, а на шеф на Държавен фонд „Земеделие“. Той е заемал тази длъжност, когато хората около Миню Стайков са кандидатствали за около 20 млн. лв. по две европейски програми. Те са участвали по Програмата за развитие на селските райони и за компенсиране на лозя. Пред прокуратурата Порожанов трябваше да обясни дали е упражняван фактически контрол върху отпуснатите по тези проекти пари.

Министърът остана твърдо зад думите си, че във Фонд „Земеделие“ съществува стриктна процедура. Тя се спазва, а документите се проверяват и много служители на ДФЗ следят за тяхната достоверност. Бенефициентите поемат отговорността в свои ръце веднага след като получат финансиране.

Порожанов отказа да коментира възможността служители на Фонда да не са проверявали коректно документите за участието на Стайков в схемите. Той обясни, че ако има допуснати грешки, то виновните за тях следва да си понесат отговорността.

Той коментира още, че не се чувства отговорен за скандалите свързани с Миню Стайков и къщите за гости.

 

Сродни публикации