Какво се случва с тютюна и зеленчуците в Кърджалийско » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Какво се случва с тютюна и зеленчуците в Кърджалийско

Акценти

  • Първата реколта от домати, краставици, както и тази от пипер са силно пострадали

Тютюнопроизводители в областта са единодушни, че лошото време и обилните валежи ще влошат качеството на тазгодишната реколта. 80 % от насажденията към момента са увредени. Очаква се тази седмица времето отново да се влоши.

По информация на експерти лошите климатични условия са благоприятна среда за развитието на различни вирози по растенията. Някои от стопаните имат лошата практика да оставят откъснати, заразени части от растенията в нивите, което води до разпространение на заболяванията. Така заразата става много по-трудна за овладяване.

Не само тютюнът е поразен от заболявания. Голяма част от зеленчуковите посеви също са увредени. Първата реколта от домати, краставици, както и тази от пипер са силно пострадали. Според специалисти спешно трябва да се премине към пръскане с препарати, за да се съхрани и запази останалата част от продукцията.

Наскоро падналата градушка в община Кърджали покоси реколтата в четири села. Стопаните в района се надяват прогнозите за валежи  тази седмица да не се сбъднат.

 

Сродни публикации