Какво се случва с противоградната защита над страната » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Какво се случва с противоградната защита над страната

Акценти

  • Работи се по въвеждане на самолетен способ за борба с градушките

Приемането на закона се бави заради липса на съгласие за споделено финансиране.

Днес по време на парламентарния контрол министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева трябваше да отговори на няколко въпроса. Един от тях беше зададен от н.п. Пенчо Пламенов Милков. Той беше във връзка с противоградната защита на територията на Република България.

В отговор министър Танева обясни, че в страната повече от 94 000 декара са земеделските площи, пострадали от градушките тази година. Към момента функционират 262 ракетни площадки, които осигуряват защита едва на 35% от всички обработваеми площи в България. Все още продължава работата за въвеждане на самолетния способ за борба с градушките. Смята се, че той ще е много ефективен в областите Добруджа и Русе.

От думите на министъра стана ясно още, че има и запитвания за съвместни действия с Македония и Румъния.

Към момента липсата на съгласие за споделено финансиране бави приемането на закона. Такова все още не може да се постигне с Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Състоянието на противоградната защита у нас може да се подобри след приемане на закон, регламентиращ реформата в самата системата. За целта е нужно да бъде въведен и самолетен способ за защита над територията, където не се прилага ракетен.

„Имаме запитване, но ние още сме на етап дебат тук и точно Националната асоциация на зърнопроизводителите блокира този закон.“, каза още министър Танева.

 

 

За автора

Сродни публикации