Какво се случва с насажденията на етерично-маслени култури » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Какво се случва с насажденията на етерично-маслени култури

Акценти

  • Сега земеделците се надяват добивите да достигнат поне нивата от 2018 г.

Производството на масло в растенията намалява.

Честите валежи тази пролет оказаха неблагоприятно влияние върху развитието на етерично-маслените култури у нас. Земеделски стопани от Варненско споделят, че лавандулата, която отглеждат не понася добре подобни метеорологични промени. На места паднаха и градушки, които също нанесоха щети.

Особеното при тези растения е, че образуването на масло силно се влияе от влажността. Когато тя е по-висока и образуването на етерично масло намалява. Сега земеделците се надяват добивите да достигнат поне нивата от 2018 г. Миналата година също имаше много валежи и градушки, дори станахме свидетели на захлаждане, което започна още в средата на месец юни.

Много от стопаните виждат ежегодните последствия от промените на времето. Летата стават все по-дъждовни, а зимите липсват. Промените в тези условия до голяма степен възпрепятстват успешното развитие и отглеждане на етерично-маслените култури. Единственото спасение за насажденията е правилното подхранване на почвата. Чрез него може да се намали влиянието на влагата в почвата.

 

 

Сродни публикации