Какво се случва с къщите за гости у нас » Съвети в земеделието

май 16, 2022

Какво се случва с къщите за гости у нас

Акценти

  • За къща за гости могат да бъдат отпуснати средства в размер не по-голям от 200 000 евро

Проверка трябва да установи по предназначение ли се използва къщата за гости на Александър Манолев.

В края на миналата седмица стана ясно мнението на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов относно разкритията за злоупотреби в ДФ „Земеделие“. Според него по-тревожен е фактът, че част от къщите за гости на ДФЗ не са използвани по предназначение, информира „Дарик“.

При 700 къщи проверка на всяка една от тях няма как да се направи. Дискусиите за използването им по предназначение стартираха още през 2016 г. Тогава в интернет страницата на ДФЗ бяха публикувани подробни данни за това къде, как и кога те са направени. Чрез предоставената информация можеше да се следи и подават сигнали от граждани за неизползвани по предназначение имоти. Проверките, които се инициират се основават на база риск-анализ и подадени сигнали.

Стана ясно, че по време на работата на министър Порожанов в ДФЗ не са подавани такива срещу Александър Манолев. Той коментира още, че не познава и Ана Димитрова, която е собственик на фирма „Агротрейд“.

Министърът обясни още, че от ДФЗ са поискали разследване. Това, което може да се установи първо е дали обектът е използван по предназначение.

Окръжната прокуратура в Благоевград е започнала досъдебно производство за извършено престъпление по случая с вече бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев. То е за злоупотреби с европари.

Върховната касационна прокуратура започна проверка във връзка с медийни публикации, че Манолев има вила в района на Сандански. Според информацията тя е изградена с 400 хил. лв., отпуснати от ДФЗ по ПРСР.

Колко са реално проверените къщи за гости у нас?

Днес пред Нова телевизия темата отново беше дискутирана с министър Порожанов. Той разказа, че проверените къщи са реално 15% от всички къщи за гости в страната. Има проверки за 63 къщи. Освен това са нанесени и финансови корекции по проектите на някои от тях.

За къща за гости могат да бъдат отпуснати средства в размер не по-голям от 200 000 евро. Къщата на Манолев се проверява на място. Следи се и изпълнението на проекта. Стана ясно още, че е имало и проверка при плащането. Такава във връзка с използването на къщата след завършването й не е направена.

В случай, че бъде установено разминаване в бизнес плана на проекта за нея и начина и на използване, то следва да бъдат направени и финансови корекции.

 

Сродни публикации