Акценти
- Общо 29 258 кг храни от животински и неживотински произход са изтеглени и насочени за унищожаване
През месец май се извършени 13 177 инспекции в цялата страна.
Инспекторите от отдели „Контрол на храните” към областните дирекции по безопасност на храните през месец май извършиха редица проверки. Те посетиха обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни, а също и заведения за обществено хранене.
Общо извършените проверки в цялата страна са 13 177 на брой. В резултат от тях са издадени 654 предписания. Установени са административни нарушения, за които са съставени 96 акта. В 3 обекта временно е преустановена дейността. Общо 29 258 кг храни от животински и неживотински произход са изтеглени и насочени за унищожаване. От тях количествата са, както следва:
- 25 017 кг сол – морска кристална йодирана;
- 1 987,5 кг куркума – с високо съдържание на олово, произход Индия;
- 1 211 кг бланширани картофи, подправени с куркума;
- 991 кг храни от животински произход – агнешко, свинско и пилешко месо, месни продукти, месни заготовки и разфасовки, субпродукти, риба и млечни продукти, които са с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, без придружаващи документи и етикети. Част от тях са били съхранявани неправилно. Извършвани са и продажби в нерегламентиран обект (по чл. 12 от Закона за храните);
- 51,6 кг храни от неживотински произход – козунак и подправки с изтекъл срок на годност, без документи за произход, без етикет и партиден номер.
Много и различни са констатираните несъответствия при извършените проверки. Установени са:
- предлагане на храни с изтекъл срок на годност;
- неправилно съхранение на храните;
- некоректно етикетиране, съгласно действащото законодателство;
- предлагане на храни без здравна и идентификационна маркировка;
- несъответствия по Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти (продавани са имитиращи продукти, съдържащи мляко и млечни продукти);
- несъответствия на изискванията за качество и контрол за съответствие на пресни плодове и зеленчуци ( предлагани са плодове и зеленчуци без необходимите обозначения);
- пропуски във водените записи, свързани със Системите за управление на безопасността на храните;
- липса на проследимост на предлаганите храни;
- лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност;
- несъответствия по сградния фонд и оборудването;
- лошо хигиенно състояние в обектите;
- извършване на дейност, нерегламентирана в удостоверението за регистрация по Закона за храните;
- обекти без регистрация по чл.12 от Закона за храните.