Какво каза министър Танева за глобите за къщите за гости » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Какво каза министър Танева за глобите за къщите за гости

Акценти

  • Къщите, които не са по предназначение и са проверени са 5

Вече има изплатени глоби за извършени нарушения.

Темата за къщите за гости и глобите, които следва да платят некоректните бенефициенти отново излезе на дневен ред. Днес на гости в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия беше министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Водещите говориха с нея по повод дължимите суми и възможността тяхната тежест да падне върху данъкоплатците. Министър Танева обясни, че това няма да се случи. Тя каза, че ще се предприемат необходимите действия парите да бъдат възстановени от нарушителите. Вече има платени глоби по издадени актове. Други са в процедура – или съдебна, или по събиране, добави още тя.

Според проверките по старата програма 2007- 2013 г. са сключени 1030 договора. От тях 746 са за изграждане на къщи за гости. Министърът коментира още, че в предния й мандат е имала съмнения за възможни злоупотреби и по тази причина не е разписала  прием. От страна на Държавен фонд „Земеделие” са извършени проверки на 18% от къщите, а съгласно изискването по европейския регламент те трябва да са от 1 до 5%. Според министър Танева, този процент за страната ни е твърде нисък, за да има желания ефект. От 130 проверки са наложени 80 акта. От тях по 65 в момента тече процедура на вземане.

За размера на глобите министърът обясни, че всеки може да претендира. Според Върховният административен съд има различна степен на нарушенията. Къщите, които не са по предназначение и са проверени са 5. За тях ще се изисква цялата сума.

Министър Танева обясни още, че изпълнителният директор на ДФЗ може да определи правила, с които да определи размера на санкциите, а самия акт(методологията) ще бъде издаден наново.

 

Сродни публикации