Какво знаем и какво не знаем за кокошото яйце » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Какво знаем и какво не знаем за кокошото яйце

Строеж, образуване и снасяне на яйцето

При кокошките носачки е развит само левият яйчник, който е гроздовидно тяло с размери 2×3 см и се намира между левия бъбрек и лявата половина на белия дроб. Повърхността на яйчника е грапава и изпъкват множество яйчни фоликули в различни стадии на развитие. От всяка яйчна клетка се формира жълтъкът на яйцето, като в яйцепровода се добавят няколко слоя белтък, белтъчните обвивки и черупката.
Около 10-14 дни преди жълтъкът да се освободи от яйчника, бързо се натрупват хранителни вещества и той нараства. Обвит със  съединителна тъкан и при овулацията попада във фунията на яйцепровода. Това е отвор, дълъг около 4 см и лежи свободно между големите жълтъчни кълба. Тук престоява около 18-20 минути. След това започва белтъчната част на яйцепровода, която е най-дълга и достига до 30-50 см дължина, където се образува най-главната част на белтъка и тук яйцето престоява около 3 часа.

Стеснението на яйцепровода е мястото за образуване на подчерупковата ципа и е с дължина 8 см и тук яйцето престоява 1 час.
Матката е мускулестата част с дължина 10-12 см и тук става образуването на черупката, като яйцето престоява най-дълго време – 18-20 часа и повече.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации