Какво е заключението на европейските експерти за борбата ни с чумата » Съвети в земеделието

септември 30, 2023

Какво е заключението на европейските експерти за борбата ни с чумата

Акценти

  • Предписаните мерки за ликвидиране и ограничаване на заразата са адекватни.

Днес експертната мисия на ЕК, която дойде в страната по покана на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) направи своето заключение. Тяхното становище е, че чума по дребните преживни животни в България със сигурност има. Яснота и прозрачност има и в действията предприети за борбата с нея. Предписаните мерки за ликвидиране и ограничаване на заразата са адекватни. Всички предприети действия от страна на компетентните органи у нас са съобразно изискванията на европейското законодателство.

Специалистите обясняват още, че чумата по дребните преживни животни се разраства много бързо. Самото заболяване е опасно и своевременните мерки за евтаназия на животните и ограничаване на огнищата са наложителни. Друг важен момент в борбата със заразата е стриктното спазване на ограниченията за движение на хора и животни през заразените области и регистрираните огнища. Всяко неспазване на тези изисквания създава предпоставки за неволно разнасяне на заразата извън карантинните зони.

От мисията са изтъкнали още, че БАБХ са работили в тясно сътрудничество както с българските институции, така и с Европейската комисия.

 

Сродни публикации