Какви са цените на яйцата и козунаците във Велико Търново » Съвети в земеделието

август 01, 2021

Какви са цените на яйцата и козунаците във Велико Търново

Акценти

  • Търговците отчитат разликата в цените на козунаците спрямо миналата година

Богато разнообразие от бои и стикери радва децата и буди нетърпението им да украсят яйцата за празника.

В някои части на страната вече започнаха да излизат резултатите от проверки на цените на най-купуваните храни за Великден и Гергьовден. Във Велико Търново за сега няма сериозна промяна в цените на яйцата.

Най-изгодна е покупката им от големите хранителни вериги, където промоциите позволяват закупуването на големи количества при по-ниски цени. Яйцата варират от 0,15-0,25 лв/бр. Определящи са размерът и вида на отглеждане на кокошките.

Важно е потребителите да знаят, че всяко яйце трябва да притежава маркировка, чрез която да се гарантира, че е годно за консумация. Тя обикновено е в червен цвят.

За улеснение на потребителите в търговската мрежа вече се продават и боядисани яйца. Те често са по 10 или 20 броя. Тази практика е взаимствана и от сладкарниците, които заедно с козунаците могат да предложат и чудесно украсени великденски яйца.

Боите за яйца, които се предлагат също са различни като видове. Обикновените, които са на прах в опаковка от шест цвята струват от 0,50-0,60 лв. Перлените и седефените пък гонят цена от около 4 лв. за пет цвята. Предлаганите еко бои струват приблизително 3,50 лв. За радост на децата е много богато и предлагането на стикери.

При козунаците цените също варират от 1,60 – 3,00 лв. При тях определящи са грамажът, пълнежът и съставките. Предлагането може да задоволи всеки вкус. Намират се козунаци с локум, мармалад, шоколад, различни видове крем, стафиди, портокалови корички и др. Тук обаче търговците виждат разликата в цените спрямо миналата година. Според тях има леко поскъпване. Освен пакетираните козунаци, силно търсене има и на прясно изпечените от пекарните. При тях цените са малко по-високи и се движат от 3-5 лв. за около 0,5 кг. При тях разнообразието от пълнежи също е различно и определящо за цената.

 

Сродни публикации